| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dimarts, 26 de febrer de 2008
>

Tarragona autoritza que es porti aigua a Barcelona si no perilla el consum local

L'ACA invertirà 2,2 milions en obres a la xarxa de canalització, i CiU i el PP s'oposen a la mesura

AZAHARA PALOMARES. Tarragona
L'Ajuntament de Tarragona va autoritzar ahir, amb els vots del govern municipal (PSC i ERC), la cessió d'aigua de pous propis a l'àrea metropolitana de Barcelona si la situació de sequera ho requereix. El consistori va ratificar així l'acord del consell d'administració de l'empresa municipal d'aigües de la ciutat, Ematsa, que, en cas que es faci el transvasament, ingressarà un euro per cada metre cúbic que s'enviï a la capital catalana. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va defensar que la mesura no afectarà la qualitat ni la quantitat dels pous municipals i va dir que la cessió quedaria cancel·lada en el moment que perillés l'abastament per al consum de Tarragona. CiU i el PP es van oposar a la proposta i van acusar l'alcalde de no defensar els interessos de la ciutat.


+ Ematsa (a la foto, la seva seu a la Muntanyeta de Sant Pere) està participada per Aigües de Barcelona. / Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

Els pous Franquès, la Boella, Soler Bas i Renau són els quatre aqüífers inclosos en l'acord de cessió d'una part dels recursos hídrics per tal que es facin arribar, per via marítima, a Barcelona, on s'emprarien per al consum humà. Tot i que el consistori va donar ahir el vistiplau a la mesura impulsada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Ballesteros va advertir que es tracta de «l'última de les accions possibles». En tot cas, l'aportació dels aqüífers tarragonins estaria limitada a 4,4 hectòmetres cúbics anuals (2,3 si no s'amplien les concessions), una xifra que, segons avala un informe tècnic d'Ematsa, «no significarà la salinització» dels pous.

D'altra banda, en cas que es fes el transvasament, aquest quedaria cancel·lat si es detectés que no hi ha prou recursos hídrics per abastir el consum humà de Tarragona.



ELS GUANYS, A LA FACTURA
L'alcalde tarragoní va defensar en el ple ordinari els beneficis que la mesura podria reportar a la ciutat. «Tots els guanys de la venda de l'aigua revertiran a l'usuari», va anunciar, ja que els diners es destinarien a contrarestar l'augment de la factura de l'aigua. A més, Ballesteros va subratllar que les inversions de 2,24 milions a càrrec de l'ACA en canalització i equipament dels pous podran revertir en benefici del futur a la ciutat. Així, la canonada que es refarà i que connecta el port amb la part baixa també es podrà fer servir «com a canal d'entrada d'aigua en casos de sequera a Tarragona». L'executiu també confia que la situació «d'excepcionalitat» no s'haurà de repetir un altre any, ja que a l'estiu vinent «ja funcionarà la nova dessalinitzadora del Llobregat», tal com va recordar el segon tinent d'alcalde, Sergi de los Rios (ERC).

QUEIXES DE L'OPOSICIÓ
La proposta, que es va debatre com a assumpte urgent, va rebre crítiques dures dels dos grups a l'oposició. El portaveu de CiU, Joan Aregio, va desconfiar de l'informe tècnic elaborat per Ematsa (que en la seva condició d'empresa mixta està participada per Aigües de Barcelona) i va reclamar-ne un d'independent. El regidor convergent també va trobar «curiós» que Tarragona hagi de vendre l'aigua dels seus pous a Barcelona mentre paga per consumir l'aigua del minitransvasament de l'Ebre. «La primera solidaritat hauria de ser amb la gent de l'Ebre, i consumir nosaltres l'aigua dels nostres pous», va afirmar en aquest sentit.

El portaveu del PP, Alejandro Fernández, també es va pronunciar contra la mesura, ja que va considerar que no hi havia «garanties per les necessitats hídriques del futur a Tarragona». Segons Fernández, la clàusula de cancel·lació del traspàs en cas de sequera a Tarragona no dóna cap seguretat, ja que «qui decidirà si hi ha sequera o no serà l'ACA, que és jutge i part». A banda d'això, populars i convergents van criticar la falta «d'actitud crítica» del govern municipal respecte de la decisió de la Generalitat.

L'executiu, per la seva banda, va acusar els grups de l'oposició de voler ressuscitar els valors del Plan Hidrológico Nacional.





Revisió i posada a punt de la canonada de la part baixa al port - 690.000 euros

Substitució de la canonada a la Mina PII i els comptadors del polígon Riu Clar - 503.543,74 euros

Connexió de la mina Arquebisbe amb els dipòsits generals - 365.383,55 euros

Connexió del pou Franquès amb la xarxa del marge dret - 269.808,70 euros

Equipament del pou de la Boella - 249.312,14 euros

Derivar la Mina PII a l'estació de tractament al Francolí - 75.565 euros

Estudi de prospeccions i recerca de nous recursos - 50.000 euros

Control centralitzat del moll d'inflamables - 39.305,70 euros

Ampliació de concessions d'aigües subterrànies (sol·licituds) - Pou Franquès (fins a 360.000 m³/any)
- Pou la Boella fins a 1.100.000 m³/any)
- Pou Soler Bas (fins a 216.000 m³/any)
- Pou Renau (fins a 1.600.000 m³/any)


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tarragona aprova cedir aigua dels seus pous per abastir Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.