Les set comunitats de regants del Baix Ter quantifiquen en 50 milions d'euros les pèrdues que tindran els agricultors i ramaders de la zona si no se'ls permet regar aquest estiu. Després d'una reunió, ahir al matí, amb els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el portaveu dels regants, Narcís Illa, va explicar que només se'ls garanteix un 10% dels 45 hectòmetres cúbics d'aigua que necessiten per regar les 5.000 explotacions que hi ha a la zona del Baix Ter, i que aquesta aigua serà reutilitzada.
Els regants van explicar que l'aigua només la necessiten entre l'abril i el setembre, i que fora d'aquest període no la utilitzen per regar, segons va aclarir ahir el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que també va ser a la reunió. Caball va assegurar que els pagesos i ramaders preparen mobilitzacions pel primer cap de setmana de març, coincidint amb la campanya electoral.
L'aigua del Ter és la que alimenta 15.000 hectàrees de conreus de regadiu en aquesta zona des de l'embassament del Pasteral fins que el riu arriba al mar. En aquesta zona, s'hi conreen productes que, al llarg dels anys, han aconseguit denominacions pròpies com ara l'arròs de Pals i la poma de Girona, i també hi ha vivers, explotacions ramaderes i d'altres conreus com ara el blat de moro i els cereals.
Amb l'entrada de la fase 2 d'excepcionalitat del decret, el rec dels camps queda prohibit. Segons van exposar els agricultors, aquest any perilla tant la collita com tota la inversió que s'ha fet en camps i explotacions en els darrers vint anys. El representant dels arrossaires de Pals, Albert Grassot, es queixava que l'arròs s'ha de sembrar en camps inundats a finals d'abril i actualment no hi ha aigua per fer-ho. A més de perdre la collita, la sequera podria sortir encara més cara als arrossaires perquè aquest any han de renovar uns ajuts europeus que es concedeixen cada cinc anys i que els suposen una injecció econòmica d'un 50% del cost de les explotacions. Segons Grassot, un dels requisits per renovar el conveni és que l'arròs se sembri i, si no hi ha aigua, no ho podran fer.