Malgrat la sequera, és possible tenir uns parcs i jardins verds i ufanosos i amb un mínim consum d'aigua. El que cal és replantejar-se la selecció d'espècies que es planten en aquests pulmons verds dels pobles i ciutats i condicionar i modernitzar les instal·lacions de reg. Aquesta és la proposta que es debat al tretzè congrés de l'Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC), que se celebra aquestes dies a Lloret. El verd estratificat és el lema de la trobada, a la qual hi participen uns 200 professionals del sector jardiners, paisatgistes, tècnics municipals i empreses de serveis.
Segons la presidenta de l'APEVC, Dina Alsawi, aquest sector està directament afectat pel decret de sequera ja que una de les primeres prohibicions ha estat la de regar amb aigua potable. Això, segons Alsawi, els fa plantejar-se aspectes com ara quina és la gestió més eficient de l'aigua o determinar quins espais verds són prioritaris de cuidar. Afirma que el congrés de Lloret és un punt de trobada idoni perquè els professionals del sector posin criteris en comú i marquin línies a seguir.
El que sembla clar, però, és que cal redefinir quin tipus d'espècies es planten als parcs i jardins i apostar per aquelles plantes i arbustos que requereixen menys aigua per sobreviure. El viverista Àlex Puig, un dels ponents en la jornada d'ahir, ja va apuntar aquesta línia: «Hem de deixar de fer els jardins de pensaments i petúnies de fa cinquanta anys i hem d'anar per altres tipus de plantes i flors que aguantin la sequera», va dir. Entre els exemples que va posar, va esmentar l'escarxofera. «És una planta típica del camp, però per què no pot estar en un jardí?», va preguntar.