| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dissabte, 16 de febrer de 2008
>

Maresme. Tordera, Pineda i Malgrat són els únics municipis del Maresme que ho accepten

Mataró i Argentona rebutgen la proposta de la Generalitat perquè la consideren «una intervenció massa intensiva»

TERESA MÁRQUEZ. Mataró
La crida de la Generalitat als municipis del Maresme per tirar endavant la nova figura urbanística de les àrees residencials estratègiques (ARE) ha tingut poc ressò a la comarca. Tot i que en la informació elaborada des del Departament de Medi Ambient i Habitatge hi apareixen cinc poblacions triades, tan sols tres estan disposades a participar en el projecte. Totes tres es concentren al nord de la comarca, on encara queda prou terreny per urbanitzar, i són Tordera, Pineda de Mar i Malgrat de Mar. Mataró i Argentona, que en un primer moment s'hi van mostrar interessades, finalment han rebutjat l'oferta perquè consideren que es tracta d'una «intervenció massa intensiva» i que els seus plans urbanístics ja donen resposta a la demanda d'habitatge assequible.


+ Imatge d'arxiu dels terrenys de Pineda del PP1 on es preveu desenvolupar l'ARE. / Foto: QUIM PUIG

Segons les previsions de la comissió d'Urbanisme de Catalunya, al Maresme hi ha destinades 54,07 hectàrees per a àrees residencials estratègiques en les quals s'han de construir un total de 2.846 habitatges.

El barri de Sant Pere, als terrenys del voltant de la nova escola La Roureda, és la zona que l'Ajuntament de Tordera ha ofert a la Generalitat perquè pugui desenvolupar-hi una ARE. La regidora d'Urbanisme, Rosa Salarichs (CiU), es va mostrar ahir satisfeta per la notícia que el municipi hagi estat triat, però també va avançar que «queda molt camí per recórrer». «Tot just hem mantingut les primeres converses amb els tècnics d'Urbanisme, que sembla que van veure bé l'oferiment; a més, a nosaltres, això ens servirà per ordenar una zona molt densificada i fora del nucli urbà», va matisar la regidora. A Tordera, la demanda d'habitatges assequibles, especialment entre el col·lectiu de joves, «és molt gran».



SITUACIONS DIVERSES
L'Ajuntament de Pineda de Mar considera que el fet que el municipi hagi estat escollit per agilitar-hi la construcció d'habitatges protegits «és una bona notícia». L'alcalde, Xavier Amor (PSC), però, coincideix amb la regidora de Tordera que «tot és molt recent». «Des del consistori els hem ofert les zones que encara ens queden per desenvolupar, entre les quals hi ha la pastilla del barri del Poblenou, un espai al barri del Carme i tota la zona del PP1 que uneix el Poblenou amb el centre de la població», comenta Amor. Segons l'alcalde, un dels aspectes més interessants de la iniciativa correspon al compromís de la Generalitat de destinar el 15% de l'aprofitament urbanístic del sòl «a la construcció dels equipaments necessaris i de construir-los al mateix temps que es facin els pisos i la mateixa urbanització». Xavier Amor va recordar que l'objectiu del seu govern és arribar a construir 500 habitatges de protecció oficial.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va especificar al detall que l'àrea triada correspon al PP1 i que s'hi preveu la construcció de 428 habitatges de protecció pública.



UN CAS DIFERENT
El cas de Malgrat de Mar és significativament diferent. Segons va explicar ahir l'alcaldessa, Conxita Campoy (PSC), l'interès per acceptar una àrea residencial estratègica a la població no és tant per disposar de més habitatge accessible, sinó per resoldre satisfactòriament l'afectació de l'avinguda dels Pins. En aquest sentit, Urbanisme proposa obrir una via de diàleg amb els propietaris d'edificacions de l'àmbit afectat pel pla litoral costaner –avinguda dels Pins, pla de Grau i zona dels càmpings–. «Es tracta d'una actuació estratègica que permetria traslladar l'edificabilitat de les zones afectades pel pla litoral als terrenys del pla de Pineda, a l'entrada del municipi i a tocar de l'N-II», assenyala l'alcaldessa, que insisteix que, de moment, tan sols és una proposta. Si s'acaba complint, però, la Generalitat haurà recuperat l'espai costaner i facilitarà el desenvolupament urbanístic del pla de Pineda, «que permetrà ampliar la borsa d'habitatges a preu assequible». Tot i això, Conxita Campoy va especificar que de moment Malgrat ja ha invertit en la construcció d'habitatge protegit al carrer de l'Escultor Clarà, però va dir que la proposta de la Generalitat de disposar-ne també a l'entrada de la població «és una oferta interessant».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. Gràcies, però no

>El govern executa 100 urbanitzacions noves per fer més de 90.000 habitatges

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.