| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


dilluns, 11 de febrer de 2008
>

Aprofitant l'aigua de la depuradora



ROSA M. BRAVO. Sant Boi

+ La depuradora del Prat, que assegura part de l'aigua. Foto: G.M.

Les poblacions del Baix Llobregat estan recorrent a les aigües freàtiques i al reciclatge de les aigües depurades per fer front al reg de parcs i jardins i a la neteja de carrers, que s'han previst reduir al mínim imprescindible. A Sant Boi confien en la bassa on s'emmagatzema l'aigua que retorna de la depuradora del Prat per assegurar el 45% del reg de la zona agrícola del municipi, però segons el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Cervelló, «el problema el podem tenir al nord» del parc agrari –en aquest sentit, la Unió de Pagesos ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua que ampliï cap al nord la canonada que portarà aigua de la depuradora a l'horta–. A banda de l'aigua reciclada, Sant Boi està estudiant la possibilitat de recuperar antigues mines d'aigua, però el cabal que puguin aportar serà escàs, per la qual cosa la bassa d'aigües de retorn «és l'única alternativa per omplir algun camió i fer neteja i reg excepcionals», diu Cervelló.

A Viladecans també s'estan plantejant la neteja de carrers i zones públiques només allà on es pugui detectar una degradació de l'entorn provocada per la brutícia. El reg de parcs i jardins es limitarà al mínim imprescindible per assegurar la vida de les plantes, i l'aigua que s'utilitzarà serà la de pous de titularitat municipal. A Sant Joan Despí la cuba de neteja deixarà de sortir cada dia i s'utilitzarà només en casos excepcionals, per prevenir la insalubritat. Els jardins i l'arbrat es regaran només en casos puntuals, com ara les plantacions noves que requereixin un reg mínim perquè les plantes sobrevisquin. L'Ajuntament està accelerant els treballs perquè es pugui utilitzar l'aigua d'un pou situat a la zona agrícola. En una segona fase, es crearà una xarxa de canonades per transportar aquesta aigua del subsòl als parcs i jardins més grans de la ciutat.

També s'està recorrent a les aigües subterrànies a Sant Just Desvern, cosa que assegura que es puguin regar els 19 horts municipals que se cedeixen a jubilats. L'aigua freàtica és el recurs utilitzat també per regar jardins municipals. L'aigua aconseguida del subsòl és, així mateix, el recurs utilitzat a l'Hospitalet: des de fa cinc anys, l'empresa que neteja els carrers fa servir l'aigua del subsòl. Ara, però, no es netejarà cada dia sinó que es farà de forma més espaiada. Ara bé, l'aigua freàtica no s'utilitzarà per regar les plantes. L'empresa que s'ocupa de la jardineria està elaborant un pla per determinar com s'han de regar.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Buscant aigua sota les pedres

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.