La situació de les conques del Ter i el Llobregat ja ha entrat en fase d'excepcionalitat 2 i si es mantingués el descens d'aigua als pantans la fase següent seria la d'emergència, en què ja es preveuen restriccions en l'àmbit domèstic. Ara, però, ja s'han limitat molt els usos de l'aigua i els ajuntaments s'han afegit a la campanya de conscienciació i informació a la ciutadania.
S'ha començat amb la redacció de bans, com han fet a Anglès i Cassà, en què s'informa de les mesures excepcionals i de les pràctiques que no estan permeses. Així, s'adverteix que no es pot usar aigua apta per al consum humà per regar jardins, horts, prats, zones verdes i esportives, tant públiques com privades; no es poden remullar vials, carrers o senders; no es poden emplenar estanys, piscines i fonts; les fonts de consum humà han de disposar d'elements automàtics de tancament, i no es poden rentar amb mànega els vehicles, excepte les empreses que es dediquen a aquesta activitat. Els bans que han fet Pere Figuereda, alcalde d'Anglès, i Antoni Baulida, de Cassà de la Selva, estan redactats en aquests termes.
A part d'això, es duen a la pràctica altres mesures complementàries. L'Ajuntament de Girona, per exemple, preveu instal·lar 15.000 reductors de pressió als comptadors dels habitatges per reduir el consum d'aigua a la ciutat es calcula que podria baixar un 20%. L'actuació està pendent d'una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per executar-la. D'altra banda, a Olot els educadors ambientals de l'Ajuntament instal·laran gratuïtament economitzadors d'aigua a casa de tots els ciutadans que ho sol·licitin i crearan un registre per determinar d'aquí a uns mesos quin ha estat l'estalvi.