| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


divendres, 8 de febrer de 2008
>

El govern ruandès atribueix la demanda per genocidi a una campanya orquestrada

Els impulsors de la denúncia aplaudeixen la decisió del jutge espanyol

NARCÍS GENÍS. Girona
Les entitats que van impulsar el 2004 la querella contra una setantena de dirigents del Front Patriòtic Ruandès per aclarir les responsabilitats del genocidi a Ruanda entre el 1990 i el 2000 van aplaudir ahir la decisió del jutge d'instrucció número 4 de l'Audiencia Nacional Fernando Andreu de processar 40 militars de l'actual govern ruandès pels delictes de genocidi, crims de lesa humanitat i terrorisme. El magistrat els acusa de prendre el poder per la força i instaurar un règim de terror.


+ El missioner empordanès Joaquim Vallmajó. Foto: EFE

Entre els impulsors de la querella hi ha els familiars de les nou víctimes procedents de l'Estat espanyol, entre les quals hi havia el capellà de Navata (Alt Empordà) Joaquim Vallmajó i la cooperant de Manresa Flors Sirera. També van donar suport a la demanda de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, els ajuntaments de Figueres, Navata i Manresa i l'associació de ruandesos a l'exili. Ahir, des d'aquestes organitzacions es considerava molt positiva la resolució del jutge, perquè significa que, per una banda, es fa justícia a les víctimes, però també perquè és l'única manera que el món sàpiga la veritat dels horrors que s'han comès aquest anys a Ruanda i que la propaganda governamental ha amagat.

El Fòrum Joan Alsina va emetre ahir un comunicat en el qual es mostrava esperançat perquè amb el judici la veritat i la justícia per fi s'obren camí, i hi afegia que no poden quedar en la impunitat els responsables de tants crims encara que sigui perquè no es repeteixin».



LA RESPOSTA RUANDESA
Per la seva banda, el ministre ruandès de Justícia, Tharcisse Karugarama, va qualificar de «campanya orquestrada» el processament dictaminat per l'Audiencia Nacional espanyola, segons va informar el diari ruandès Li Devoir. Segons el ministre, el govern no ha estat informat oficialment d'aquests processaments, i ho ha sabut per la premsa. Karugarama, va afegir-hi que: «Quan el govern ruandès sigui informat oficialment, reaccionarà de la manera oportuna. En tot cas, estem segurs que es tracta d'una campanya orquestrada per grups d'individus oposats al govern ruandès.» Per la seva banda, el portaveu de l'exèrcit ruandès va declarar al diari que aquests processaments «no tenen cap altre objectiu que entelar la imatge de Ruanda» i formen part d'una «campanya malintencionada».

El jutge Fernando Andreu acusa els processats, contra els quals ha dictat ordres de detenció internacionals, d'haver pres el poder per la força i haver instaurat un règim de terror al país i de realitzar «crims horrorosos» contra la població civil. Entre les seves víctimes hi ha el missioner empordanès Joaquim Vallmajó, la cooperant de Manresa Flors Sirera, i uns altres set ciutadans de l'Estat espanyol.

L'ara president de Ruanda, Paul Kagame, no ha estat processat perquè com a cap d'estat té immunitat de jurisdicció i d'execució. Tot i això, el magistrat diu que hi ha «indicis racionals de criminalitat» en contra seva com a responsable de l'exèrcit ruandès.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.