Els «controls rutinaris» que fan l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) constaten la bona qualitat de l'aigua del riu, va assegurar el secretari general per al Territori i la Biodiversitat, Antonio Serrano, en la jornada sobre Contaminació industrial en rius, efectes en la qualitat de les aigües, biota i agricultura.
Els 63 estudis dels cinquanta investigadors que han participat en els treballs sobre els llots contaminats de Flix, coordinats pel professor Joan Grimalt, continuaran fins a l'any que ve però ja conclouen que l'Ebre «té un problema ambiental per la contaminació dels fangs» acumulats a Flix al llarg dels més de cent anys d'activitat de la històrica fàbrica electroquímica.
NIVELLS «INACCEPTABLES»
L'impacte dels fangs sobre la qualitat de l'aigua és «escàs» perquè les quantitats de fangs arrossegats pel corrent són baixes i es dilueixen. Per això Serrano afirmava ahir que «tots els productes agrícoles recollits en camps regats amb aigües del riu compleixen a bastament les normes legals». Però va reconèixer tot seguit: «No obstant això, molts silurs i carpes analitzats presenten continguts de compostos organoclorats i mercuri inacceptables», dels més alts registrats al món. Grimalt confirmava que «aquest problema amb els fangs fa que hi hagi un impacte clar dels contaminants abocats a l'embassament sobre la cadena tròfica del riu i els peixos per concentracions elevades de compostos organoclorats i mercuri», que s'ha detectat essencialment «en la forma de metilmercuri, encara més tòxica que el mercuri». En el cas d'aquest metall pesant, que la «normativa de qualitat» fixa en 0,3 micrograms per gram i la «sanitària» en 0,5, «se superen» aquests valors (fins a 0,8) en una forquilla dels casos estudiats d'entre el 15 i el 40% pel que fa, per exemple, als silurs i les carpes utilitzats com a «marcadors». Les «concentracions sensibles» en altres espècies com el cranc americà i diversos ocells «aconsellen l'actuació més ràpida possible a Flix i la recomanació de no consumir aquestes espècies».
CONSUM NO RECOMANAT
Serrano va anar més lluny i va explicar que s'ha creat una comissió tècnica per adoptar «tan ràpid com sigui possible» les mesures oportunes per prohibir la pesca de les espècies que tenen valors per sobre dels recomanables per al consum». Una prohibició que es faria extensiva en altres punts on les concentracions de contaminants són «més altes» i que, en qualsevol cas, es prendria de manera coordinada amb el Departament de Medi Ambient, la CHE i les societats de pescadors.