Els polítics que es refereixen a les conques del Gaià i el Francolí com a «excedentàries» incorren «en un error de concepte molt greu», assegura el Gepec per advertir de la inviabilitat d'explotar els aqüífers d'aquest sistema. Els ecologistes recorden que, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el balanç hídric d'ambdues conques és «des de l'any 2002 com a mínim» deficitari, i que «la previsió pel 2012 és que el dèficit es multipliqui per vuit respecte a l'any 2002».
El Gepec qualifica d'«absurd» que es projecti extraure aigua del subsòl «si tenim en compte que la majoria de municipis que pertanyen al Camp han d'abastir-se gràcies al minitransvasament (CAT) no només per un problema de dèficit hídric sinó en molts casos per un problema de contaminació».
VESSAMENTS NO BIODEGRADABLES
En aquest sentit expliquen que, segons l'ACA, l'aqüífer Baix Francolí (que inclou 15 municipis, 11 dels quals «dins de la zona vulnerable als nitrats d'origen agrari», com les Borges, Riudoms i Alcover) «es troba en una zona litoral amb risc d'intrusió salina» i que «les concentracions mitjanes de nitrats, sulfats, clorurs, organoclorats i metalls són notablement elevades». Sobre aquest punt afegeixen que entre Salou, Vila-seca i Tarragona es troben valors que superen els 1.100 mg/l de sal i 50 mg/l de nitrats. A més, afirmen que els abocaments industrials no biodegradables, de més d'un hectòmetre cúbic l'any en alguns casos, han contaminat sols a la Pobla de Mafumet (olis minerals), Constantí (metalls), Vila-seca i Tarragona (dissolvents, etc.).
L'aqüífer també suporta un abocador de residus industrials a Reus, els de cinc depuradores municipals i els polígons petroquímics.