El PSOE ha optat finalment per atacar un dels aspectes més delicats de l'Església catòlica espanyola: el de la butxaca. José Blanco ho va deixar ahir clar quan va avisar que després de les eleccions del 9 de març les relacions entre l'Església i l'Estat «no tornaran a ser mai més les mateixes». Blanco va justificar el replantejament dels acords entre l'Església i l'Estat dient que «la jerarquia eclesiàstica els està replantejant cada dia buscant la confrontació amb el govern legítim de l'Estat espanyol».
El número dos dels socialistes espanyols no es va estar de recordar que el govern de Rodríguez Zapatero ha fet esforços per dialogar amb l'Església, i va posar com a exemple l'acord de finançament establert aquesta legislatura. Però va afegir-hi que, vista la reacció de la jerarquia eclesiàstica, la qual «des de fa temps diu que ha de caminar cap a l'autofinançament», ha arribat l'hora «de passar de les paraules als fets». També va reconèixer que ho tindran difícil, perquè «cada cop tenen menys seguidors».
ELS BISBES CATALANS
Finalment, una part dels bisbes catalans va reaccionar ahir sobre el document electoral de la CEE, després que abans-d'ahir ho hagués fet l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va fer ahir una crida a la «serenitat» tant per part dels polítics com de la jerarquia de l'Església espanyola. Tot i que va defensar el dret dels bisbes a orientar els fidels moralment en tot allò que considerin oportú, va matisar que «l'Església ha de respectar la llibertat de vot dels ciutadans». En aquest sentit, va considerar que l'Església pot oferir elements perquè els ciutadans «votin en consciència, però respectant sempre la llibertat de vot». «Es pot orientar, però mai imposar», va dir.
El bisbe de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives, es va desdir ahir d'unes declaracions anteriors amb què havia donat suport al document de la CEE. Segons va dir ahir, en cas d'un possible procés de negociació amb terroristes, «cal fer de tot si és possible la pau». En aquest sentit, va comentar que bisbes del País Basc i algun cardenal de Roma han participat en processos de pau anteriors: «El mateix papa Pius XI va dir al seu moment que pel bé dels fidels negociaria amb el mateix diable.» El bisbe i també copríncep d'Andorra va qualificar de «nefast» el mètode utilitzat per la CEE per difondre les seves posicions, «tant sobre la unitat d'Espanya com sobre la negociació terrorista». També va justificar els bisbes catalans assegurant que no havien tingut accés al document fet públic dijous passat.