El grup tèxtil anglès Coats, propietari de la fàbrica fins fa un any, i l'Ajuntament de Barcelona, que n'és l'amo des de l'any passat, han tingut fins ara els fitxers amb informació mèdica i laboral dels treballadors abandonats en una de les naus buides del recinte. Es tracta d'un recinte tancat, de manera que no estaven directament a l'abast de qualsevol persona. Per entrar a la Fabra i Coats cal avisar alguna de les entitats que hi tenen la seu perquè el vigilant obri la porta. Però un cop a dins qualsevol podia accedir a aquests fitxers amb informació confidencial sobre els antics treballadors de la fàbrica, molts d'ells vius.
De fet, ha estat una associació, Amics de la Fabra i Coats, formada sobretot per extreballadors, la que va fer la troballa. A part de lamentar que una informació tan confidencial hagi estat abandonada d'aquesta manera, l'entitat ha començat la tasca de documentar i arxivar tota la paperassa i també la maquinària. «Pot ser molt interessant per als historiadors que vulguin saber, per exemple, quines malalties tenien els treballadors d'una fàbrica tèxtil a Barcelona al segle XX», explica Pere Fernández, president de l'entitat. Disposen del suport d'historiadors de la zona. Entre altres, els del Centre d'Estudis Ignasi Iglesias.
L'Ajuntament no en sabia res, de la troballa. Divendres se'n van assabentar els responsables del districte després d'una trucada d'aquest diari. L'Ajuntament és el propietari de la Fabra i Coats després d'un acord immobiliari firmat l'any passat.