Els bisbes espanyols van instar ahir, en la seva nota adreçada als catòlics i tots aquells que els vulguin escoltar, a votar aquells partits que ells qualifiquen de «compatibles amb la fe i les exigències de la vida cristiana». I és que, segons han advertit els prelats, en el seu pronunciament públic amb vista a les eleccions generals del mes de març, «per actuar responsablement» cal tenir en compte «l'estima que cada partit, cada programa i cada dirigent atorga a la dimensió moral de la vida».
La jerarquia catòlica espanyola, que ha estat reunida durant dos dies a porta tancada, ha posat una atenció especial en el terrorisme, i ha pres posició en contra del diàleg i de la negociació amb ETA, tot i que sense esmentar-ho explícitament: «Una societat que vulgui ser lliure i justa no pot reconèixer explícitament ni implícitament una organització terrorista com a representant polític de cap sector de la població, ni pot tenir-la com a interlocutor polític.»
A banda de condemnar el diàleg amb ETA, els bisbes fan un repàs dels grans temes socials que al llarg de la legislatura ha defensat el govern del PSOE, i en aquesta línia aconsellen no donar el vot a qui estigui a favor del matrimoni homosexual i, citant el papa Benet XVI, defensen «una família fundada en el matrimoni» i critiquen «altres formes d'unió que contribuiran a desestabilitzar-la, enfosquint-ne el caràcter peculiar i la insubstituïble funció social». Perquè no hi hagi cap dubte aprofiten el darrer debat polític i recorden que no comparteixen les idees dels partits que aposten per l'avortament o per l'assignatura d'educació per la ciutadania, que s'han implantat al llarg de la legislatura socialista, perquè consideren que «lesiona els drets dels pares a formar els seus fills d'acord amb les seves conviccions religioses i morals». Segons els bisbes, «hi ha dificultats creixents per incorporar l'estudi de la religió catòlica en els curriculars de l'escola pública». En la nota també es fa referència als nacionalismes i s'assegura que «reconeixen la legitimitat de les posicions nacionalistes que sense recórrer a la violència, per mètodes democràtics, pretenen modificar la configuració política de la unitat d'Espanya».
El text el van votar dinou prelats, amb el resultat de disset vots afirmatius, un de negatiu i un en blanc. El document el va fer públic en una roda de premsa el bisbe auxiliar de Madrid i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Antonio Martínez Camino, que va insistir que si bé els bisbes respecten «el poder legítimament constituït», tenen «dret» a dir que «a Espanya hi ha lleis greument injustes i que han de ser canviades» i que això «no suposa» que l'Església «posi en qüestió el respecte pel poder legítimament constituït».