Josep Recasens Llort, autor de nombroses publicacions sobre les conseqüències de la repressió franquista a les comarques de Tarragona, ha dedicat el seu darrer llibre a la comarca del Baix Penedès. La repressió franquista al Baix Penedès (1938-1945), publicat per Cossetània, es va presentar ahir a la biblioteca pública Terra Baixa del Vendrell, en un acte que va ser a càrrec de Ramon Arnabat i Mata, historiador i vicepresident de l'Institut d'Estudis Penedesencs i director del projecte Tots els noms, i de Jordi Sánchez, president del Consell Comarcal del Baix Penedès.
El llibre es divideix en tres parts. A la primera, fa una anàlisi de la situació de la comarca del Baix Penedès al final de la Guerra Civil amb l'ocupació franquista i el desplegament de l'aparell repressiu fins a l'any 1940: lleis de responsabilitats polítiques, jutjats militars, presons, i consells de guerra. Destaca l'estudi de la presó del Vendrell, amb prop d'un centenar de presoners l'any 1939, que no disposava de cap recerca fins ara, amb la publicació d'aquest llibre. L'autor també fa un estudi dels baix-penedesencs a les presons de Tarragona, i d'altres presons espanyoles. De fet, Recasens ofereix, municipi a municipi, una relació nominal de les persones empresonades i afusellades, així com de les seves característiques: edat, sexe, professió, naturalesa, estat civil i instrucció. A la segona part s'analitza la nova legislació repressiva a partir de 1941, la redempció de penes, i els primers indults, i les depuracions dels mestres i funcionaris. I a la tercera part fa una valoració global de les persones que han patit represàlies segons l'edat, el sexe i l'estat civil, la naturalesa, la instrucció, i l'activitat professional.
Segons els responsables de la publicació, «amb aquest llibre s'estableix definitivament l'abast de la repressió franquista al Baix Penedès, i es contribueix a donar nom a les seves víctimes per rescatar-les de l'oblit i de l'anonimat».