El jutjat número 4 de Granollers ha enviat a la presó Jonathan Sobrino, de Bigues i Riells i de 26 anys, Isidre Calero, de 40 i veí de Terrassa, i Flavio Bautista, veí de Sils i de 42 anys, acusats de ser els responsables d'una xarxa dedicada a la distribució de substàncies falsificades per al dopatge. Els altres quatre detinguts, implicats en l'organització, van quedar en llibertat amb càrrecs. La banda distribuïa les substàncies a través d'internet, gimnasos de culturisme i botigues de complements alimentaris per a esportistes.
Els Mossos d'Esquadra van iniciar la investigació el novembre passat i van aconseguir desarticular la banda el 10 de gener, abans que les 30.000 dosis, de 21 substàncies diferents, que van trobar en els escorcolls fossin distribuïdes. Una part del material va ser comissat en tres impremtes de Barcelona, on s'elaboraven les etiquetes dels productes. Es van escorcollar cinc domicilis –a Bigues i Riells, Sils, Terrassa, Badalona i Palau-Solità i Plegamans–, un gimnàs de Premià de Mar, una botiga esportiva a Cerdanyola del Vallès i dos magatzems a Lliçà de Munt i Cerdanyola.
Es dóna el cas que Sobrino i Calero ja havien estat detinguts el juny passat en una operació contra el tràfic de substàncies dopants, en què Sobrino i Calero n'eren els màxims responsables, però aleshores el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs. Llavors, tant Sobrino com Calero tenien una botiga de complements alimentaris per a esportistes, l'un a Mollet del Vallès i l'altre a Cerdanyola del Vallès. Aquest cop, Sobrino i Calero es van buscar un nou soci, Bautista, que també havia estat detingut pel mateix delicte el 2005 i que regentava el gimnàs World Muscle de Salt. Ara els tres socis havien extremat les precaucions per no ser enxampats.
CODIS SECRETS
Els detinguts utilitzaven pisos de familiars o persones properes per amagar-hi les substàncies i feien servir codis secrets per comunicar-se amb els seus clients. Els Mossos van interceptar unes llistes en què s'identificaven les substàncies falses amb productes legals al mercat espanyol. Així, el client feia la comanda, a través d'un missatge de mòbil, amb el nom d'un medicament legal i els detinguts li subministraven la substància il·legal en gimnasos, botigues d'aliments per a esportistes o internet. Els detinguts també canviaven molt sovint de mòbil i utilitzaven noms falsos per encarregar les etiquetes a les impremtes.
RISCOS PER A LA SALUT
Els detinguts no usaven cap mesura higiènica per manipular les substàncies, que després el client final s'injectava per via intramuscular. El cap de la unitat central de consum dels Mossos, Xavier Tarrés, alertava ahir que «el client final no sabia que el producte era falsificat, tot i que acceptava els riscos de dopar-se».