La distinció no suposarà cap quantitat econòmica sinó un guardó de reconeixement i prestigi. Un decret del Consell regularà la constitució de l'orde Jaume I i les característiques de la concessió de la condecoració, que serà la representativa creu del monarca.
Els actes propis de la commemoració començaran l'1 de febrer, quan el govern valencià es reunirà en ple al monestir de Puig, punt representatiu de l'inici de la conquesta de la ciutat de València per les tropes del monarca. Allí també es desplaçaran les Corts per fer un ple en què també hi haurà representació dels municipis que formaven part del regne en 1261. L'efemèride serà especialment festiva el dia del naixement del rei, el 2 de febrer. Les campanes de totes les esglésies del territori valencià voltejaran al migdia i se celebrarà un Te Deum a la catedral de València. Un dels actes més cridaners d'aquest dia serà la desfilada de vint bandes, amb un total de vuit-cents músics, que per tres itineraris diferents recorreran el centre històric de la població, cosa que obligarà a tallar el trànsit i alguns carrers. Una mascletada a la plaça de l'Ajuntament a les dues del migdia i un castell de focs d'artifici a la nit tancaran un dia de celebracions. Per la resta de l'any, el govern valencià ha preparat un ampli programa encara per definir amb exposicions, tallers didàctics, congressos, actes acadèmics i publicacions que també recorreran una cinquantena de municipis del territori.
El que sí que ha deixat clar el vicepresident del Consell, Vicente Rambla, és que ara per ara no s'ha produït contacte amb Catalunya i les Illes per programar algun acte conjunt. «Són actes eminentment valencians per recordar el rei que féu possible el naixement com a poble de la Comunitat Valenciana», va declarar Rambla.