| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 1 de novembre de 2024


dimarts, 15 de gener de 2008
>

Barcelona es conjura contra els talls d'aigua

L'Ajuntament adopta un paquet de mesures per pal·liar la sequera, com ara incrementar l'ús d'aigües freàtiques

FRANCESC ESPIGA. Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona aplicarà les mesures excepcionals que calgui, fins a l'extrem de portar aigua en vaixell des d'altres punts de l'Estat, per no haver de fer talls en el subministrament domèstic si la situació de sequera s'agreuja. Aquest és el compromís que va adquirir ahir la segona tinenta d'alcalde del consistori, Imma Mayol, durant la presentació d'un plec d'actuacions per afrontar l'actual dèficit hídric. A grans trets, l'estratègia municipal es basa a incrementar els aprofitaments d'aigua freàtica i utilitzar-ne per a tasques com ara la neteja de carrers o el reg d'espais enjardinats. Tot i que l'aplicació d'aquestes mesures respon a una conjuntura difícil, la intenció és que tinguin caràcter estructural i, per tant, que es continuïn aplicant quan s'acabi la crisi.


+ La utilització d'aigua freàtica per a la neteja de carrers és una de les mesures que es volen potenciar. Foto: ORIOL DURAN

És una hipòtesi extrema de la qual no es vol ni sentir a parlar. Tot i que la situació actual de crisi és preocupant –actualment estem en fase d'excepcionalitat I–, l'Ajuntament de Barcelona no es planteja la possibilitat de fer interrupcions en el subministrament d'aigua corrent a la població en cas que la situació de sequera s'agreugi. Uns talls que, per la complexitat de la xarxa d'una gran urbs com Barcelona, haurien de tenir una durada mínima de 24 hores. Segons va assegurar ahir Mayol, les mesures «pal·liatives i estructurals» que aplica la Generalitat, com per exemple l'obertura de pous, «asseguren que no hi haurà talls encara que estiguem en una situació molt crítica». Una de les altres opcions per afrontar l'estiu, en cas que no plogui prou, seria portar aigua amb vaixell. Sobre això, la segona tinenta d'alcalde va avançar que, en els pròxims mesos, el port tindrà a punt la infraestructura necessària per fer aquest transport. «Tant de bo que no hàgim de fer servir aquest recurs, però hem d'estar preparats», va concloure.

L'Ajuntament de Barcelona també confia que d'aquí a un parell d'anys, quan la majoria de projectes que executen altres administracions ja estaran enllestits, el panorama serà diferent, tot i que continuï sense ploure durant llargues temporades. El cas més paradigmàtic és el de la dessalinitzadora del Prat, que quan entri en funcionament produirà 60 hectòmetres cúbics d'aigua anuals, més de la meitat del consum de Barcelona (107) en el mateix període. «Tenim un present difícil, però un futur esperançador», assenyala Mayol.

Mentre no arriba aquest futur, el consistori aplicarà un conjunt d'actuacions d'estalvi en consonància amb el que estableix el pla d'actuació en cas de sequera aprovat per l'Ajuntament el 24 d'abril del 2007. Una actuació serà ampliar la xarxa de punts de captació d'aigua freàtica perquè es pugui distribuir per més punts de la ciutat, concretament al Poblenou, el Raval i els parcs de l'Espanya Industrial i la Ciutadella, gràcies a una aportació pressupostària que vorejarà els cinc milions d'euros. L'objectiu és que pugui ser utilitzada per a la neteja de l'espai públic o per regar parcs i jardins. Actualment el 67% de l'aigua que fan servir els serveis municipals en aquestes tasques, té un origen freàtic. També es vol estudiar si es pot fer algun tipus d'aprofitament de l'antiga xarxa del reg comtal, i també del pou que feia servir la fàbrica de la Fabra i Coats. Un dels altres reptes del consistori és que la neteja dels carrers de nou dels deu districtes de la ciutat també es faci amb aigua del subsòl. «A final de mandat ens agradaria que l'Ajuntament pràcticament no fes servir aigua potable –la que se subministra a la població– per a reg», va avançar Mayol. Però més enllà que aquestes mesures ajudin a compensar la falta de reserves d'aigua actual, l'Ajuntament les vol continuar aplicant tot i que comenci a ploure a bots i barrals. «La reutilització és el futur», va concloure la tinenta d'alcalde.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El bon exemple que donen els barcelonins

>Una canonada nova per regar a Montjuïc

>Els regants del Ter alerten de greus pèrdues si no es recuperen els cabals

>Una mesura per evitar les restriccions

>L'Ajuntament garanteix que no hi haurà restriccions d'aigua

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.