| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dissabte, 12 de gener de 2008
>

PSC i PSOE minimitzen el desacord mentre Puigcercós titlla Zapatero d'«estafador»

El govern exigeix una transferència tancada i el president de la Generalitat diu que no ve de tres mesos

A. SERRANO. Barcelona
Amb les eleccions a la cantonada, el PSC i el PSOE minimitzaven i situaven en la normalitat de les relacions entre dos executius el desacord sobre el traspàs de rodalies Renfe, que José Luis Rodríguez Zapatero havia promès per al gener. Malgrat el compromís de continuar negociant, des de Catalunya es dóna pràcticament per descartat que la transferència arribi abans de les eleccions, i s'insisteix que només rubricaran un acord global de traspàs, no una declaració d'intencions com vol el PSOE. Tots els partits, tret del PSC, van criticar l'actuació de l'executiu estatal, i el secretari general d'ERC i conseller de Governació, Joan Puigcercós, acusava el Zapatero «d'estafador» perquè, amb l'excusa del PP, ha estat «regatejant, enganyant i estafant» Catalunya.


+ María Teresa Fernández de la Vega i Carme Chacón, ahir, després del Consell de Ministres. / Foto: ACN

La intenció de l'executiu estatal era arribar a un principi d'acord per negociar, posteriorment, les condicions i els compromisos del traspàs. Va topar frontalment amb l'objectiu de l'executiu català, que no vol tancar la transferència fins a tenir-ho tot lligat. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va admetre ahir que el govern espanyol els va pressionar perquè signessin l'acord de mínims. La negativa de la Generalitat ha provocat una topada que el PSC i el PSOE van minimitzar, i més a les portes del 9-M. La posició dels socialistes catalans és complicada, ja que si bé la plantada els serveix per demostrar que no estan supeditats a Madrid, pot posar en dificultats la candidata Carme Chacón, ministra d'Habitatge de Rodríguez Zapatero. De moment, en l'eslògan de campanya La Catalunya optimista, el nom del president estatal no apareix, a diferència d'aquell Si guanya Zapatero, guanya Catalunya dels passats comicis.

Chacón va comparèixer amb la vicepresidenta espanyola, després del Consell de Ministres. María Teresa Fernández de la Vega va garantir que rodalies Renfe es traspassarà a la Generalitat, i la ministra d'Habitatge indicava que només cal una mica més de temps. «És millor un bon acord més tard que un acord prematur que no satisfaci les parts», hi afegia Chacón. Era la mateixa tesi del president de la Generalitat, José Montilla, que, en la primera valoració de la bilateral, preferia «un desacord a un mal acord». Els dos executius enfocaven l'atenció en els avenços de la reunió, com ara els acords parcials en immigració i inspecció de treball. També ho feia el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta. Insistia que el govern català no podia acceptar «un traspàs virtual», i alertava que, abans del 2010, quan es liberalitza el sector ferroviari, la Generalitat ha de ser responsable de la gestió de rodalies. Iceta remarcava «la forta reticència sindical» com un dels motius que haurien portat el PSOE a incomplir una transferència que –parafrasejant Gramsci– el president espanyol hauria compromès més guiat per «l'optimisme de la voluntat» que pel «pessimisme de la raó». El PSC no se sent decebut pel PSOE i, segons el viceprimer secretari, seran els ciutadans els que el 9-M decidiran si s'ha de passar factura a Rodríguez Zapatero. Si els socialistes minimitzaven el desacord, ERC l'aprofundia. El secretari general, Joan Puigcercós, creu que, amb l'excusa del PP, Rodríguez Zapatero –amb ministres del PSC– ha estat «regatejant, enganyant i estafant» Catalunya. El govern espanyol pretenia, segons Puigcercós, ajornar les negociacions de la transferència fins després dels comicis per no tenir la pressió dels populars. Pel candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, la plantada marca «un punt d'inflexió» en el desplegament i serveix perquè els dos executius tinguin unes relacions «més sanes», en el sentit que el PSOE no cregui que Catalunya ho accepta tot. L'oposició no va estalviar crítiques. Des de CiU, Artur Mas, que va anunciar que la setmana vinent faran una proposta per desencallar el traspàs, va fer una crida al fet que el 9-M els catalans pensin «en els partits que sistemàticament han trepitjat els interessos dels catalans». Daniel Sirera del PP va acusar Zapatero «d'incomplir», i el govern català «d'enganyar» en dir que el traspàs «estava fet».



JOSÉ MONTILLA MARÍA T. FERNÁNDEZ DE LA VEGA JOAN PUIGCERCÓS MIQUEL ICETA
president de la generalitat vicepresidenta del govern espanyol secretari general d'erc viceprimer secretari del psc
«És preferible un desacord que un mal acord. No ve d'un mes, ni de dos, ni de tres»
«El traspàs es produirà, s'ha treballat per a això, està reconeguda la competència i l'acord està avançat»
«Zapatero es pensa que Catalunya és de goma i que, amb l'espantall de PP, pot anar regatejant, enganyant i estafant»
«No dubtem que es produirà la transferència»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU denuncia que només dues de les setze transferències abordades pel tripartit el 2007 són correctes

>L'Estat veu clar que el TAV ja és a Sants i divendres adjudicarà el túnel pel centre

>Els veïns reclamen que el pla urbanístic de la Sagrera no es lligui a la polèmica del túnel

>Puigcercós afirma que Zapatero és un «estafador»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.