«S'ha pres la decisió adequada en el moment adequat». Així sintetitzava ahir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la seva «satisfacció» per l'anunci de la imminent adjudicació de les obres del tram Sants-Sagrera del TAV, perquè prendre ara la decisió va argumentar evita vincular l'assumpte «amb el procés electoral», combinació que hauria resultat «absolutament inconvenient», ja que «els períodes preelectorals no aporten racionalitat, com s'ha vist aquesta setmana, en què cada dia hi havia una nova ocurrència», va etzibar, fent referència a la nova proposta del convergent Xavier Trias de fer el túnel per la Diagonal, o a la proposta de fer una consulta popular, del republicà Jordi Portabella. La insistència de l'alcalde en la importància d'una «decisió» del govern estatal «coherent amb totes les que s'han anat prenent en els últims mesos» no fa més que confirmar que no les tenia totes sobre el resultat final d'aquest serial. Hereu va insistir que la construcció del túnel és estratègicament clau tant per a l'alta velocitat com per al desenvolupament del futur entorn de l'estació de la Sagrera i el de la xarxa de Rodalies.
Ni un mil·límetre es va desviar la seva sòcia, l'ecosocialista Imma Mayol, del discurs de l'alcalde. Mayol va celebrar «que s'hagi imposat la racionalitat», va remarcar que el fet que la prioritat sigui restablir el servei de Rodalies no és incompatible amb l'adjudicació del túnel per l'Eixample i va dir que la decisió «deixa estèril l'aliança del no», fent referència als grups de l'oposició municipal, que al juliol van votar en bloc en contra del traçat.
CRIDA ALS CRÍTICS
Aquesta declaració del Ple municipal aprovada amb els vots de CiU, PP i ERC va servir ahir els tres grups per carregar contra la decisió de l'executiu espanyol. Xavier Trias va advertir que, a diferència del que havien afirmat Hereu i Mayol, la decisió no és irreversible. «Si tenim força suficient al Congrés després de les eleccions, farem aquest acord reversible», va prometre, i va instar els crítics amb el traçat a «ser coherents» el dia de les eleccions.
Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) va denunciar que l'anunci es fes coincidint amb la decisió de l'Estat d'ajornar el traspàs de Rodalies a la Generalitat, coincidència buscada, a parer seu, per «silenciar la polèmica», i va recordar que la decisió és contrària a un pronunciament del Ple, un argument que va reiterar Jordi Portabella. Pel republicà, la decisió és «un altre regalet enverinat de Zapatero, com la cessió de Montjuïc», i que es pren «sense majoria política i sense majoria social».