| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 21 de setembre de 2024


dissabte, 12 de gener de 2008
>

Després de Salmond, torn per a Ibarretxe



TIAN RIBA. Barcelona

La coincidència de la magra collita estatutària amb la foto del vicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira amb el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, que planteja un referèndum d'independència al seu país, deixarà pas la setmana que ve a un altre referent per als sobiranistes catalans: el lehendakari, Juan José Ibarretxe, que també planteja una consulta el 2008. Artur Mas, que no ha fixat data per a cap referèndum, però ha posat el dret a decidir en el frontispici del catalanisme es reunirà dijous a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb Ibarretxe buscant el simbolisme de l'aval del lehendakari a la seva proposta de dret a decidir. Aquell mateix dia, Ibarretxe, que en principi no s'ha de reunir ni amb Josep-Lluís Carod-Rovira ni amb Joan Puigcercós –tots dos s'han reunit recentment amb ell al País Basc–, farà una conferència a l'Auditori Winterthur, organitzada conjuntament per la Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés i el Cercle d'Estudis Sobiranistes. El títol de la conferència serà Ara més que mai, iniciativa política .



DECLARACIÓ D'EDIMBURG
Amb tot, l'ombra de Salmond i la via escocesa es mantindrà uns dies, perquè Carod tornarà el cap de setmana que ve a Escòcia per participar en una trobada dels sis partits independentistes que governen: ERC, EA, el BNG, l'Scottish National Party, el Plaid Cymru gal·lès i l'Spirit flamenc. L'objectiu és reclamar el dret a l'autodeterminació i per això signaran el dia 19 la Declaració d'Edimburg, en què es reivindicarà una ampliació interna de la UE i que si mai Catalunya, Escòcia, Flandes, Gal·les i el País Basc són independents, en siguin automàticament estats membres. Es tracta de rellançar l'Aliança Lliure Europea, que ara només es reflecteix al Parlament europeu.

Carod va parlar dijous des d'Edimburg de «col·lapse estatutari» per donar més força a la reivindicació de la independència de Catalunya. Ahir el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ironitzar sobre el viatge del vicepresident del govern en què el PSC és el partit majoritari. Iceta va recordar que José Montilla i el PSC no comparteixen el projecte independentista ni la proposta d'un referèndum, i va ironitzar, després d'explicar els acords de la reunió bilateral: «Jo no sé com està el tema de la gestió de la immigració posem, per exemple... a Escòcia.» Al contrari que Carod, que diu que té enveja de la democràcia britànica, Iceta sí que creu en el procés obert a l'Estat el 1978.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.