L'empresa Agbar, que subministra a l'àrea de Barcelona, es va reunir ahir amb el port de la capital catalana per estudiar les condicions tècniques que haurien de permetre la portada d'aigua en vaixell i introduir-la a la xarxa. Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) asseguren que es tracta només de trobades per valorar una més de les moltes accions d'emergència que l'empresa ha plantejat, per encàrrec del Departament de Medi Ambient, per evitar talls en el subministrament a Barcelona a partir de la primavera. A partir de la reunió d'ahir, Agbar redactarà el projecte d'una nova canonada al port que permetria la connexió a la xarxa de l'aigua dels vaixells, però finalment l'ACA decidirà si es porta a terme o no la mesura. De moment, no es descarta cap possibilitat, ni cap origen per captar l'aigua. Segons deia ahir el diari La Vanguardia, l'aigua podria arribar de la dessaladora d'Almeria i del riu Roine, i es no descarta la de l'Ebre, a través de la concessió que té el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Agbar ja va plantejar aquesta solució, de fet, arran de l'episodi de sequera de l'octubre de 2005, però llavors la Generalitat la va desestimar.
AVALS A LA INTERCONNEXIÓ
CiU, a través de l'exconseller de Medi Ambient i diputat, Ramon Espadaler, acusava ahir el tripartit de practicar «una nefasta política de gestió de l'aigua», i reiterava la necessitat urgent de connectar entre si totes les xarxes d'abastament d'aigua catalanes.
En aquesta línia, els Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) proposen el transvasament del Roine com a «solució permanent» a la sequera, ja que «el dèficit hídric de Catalunya representa menys de l'1%» de l'aigua que el riu alpí aboca al mar. L'EIC, però, també avala com a «mesura ràpida» la connexió de la xarxa del CAT i la del Ter-Llobregat, solució que tanmateix «resultaria insuficient en el futur».
AIGUA TARRAGONINA
El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, posava en dubte ahir que l'aigua que s'enviés en vaixell a Barcelona sortís dels excedents del minitransvasament a Tarragona, com va indicar el director territorial de Medi Ambient. Segons Tomàs, no és cert que no s'utilitzi tota la concessió del CAT, i fins i tot a l'estiu hi ha puntes de consum que fan que se superi el que marca la llei. El portaveu assenyala que ara ja es pot disposar de tota la concessió, a partir del conveni que les comunitats de regants del Delta van signar amb el CAT i l'ACA. «Tot i que tècnicament seria l'aigua del transvasament, no ho seria des del punt de vista jurídic, ja que la captaran de la xarxa municipal de Tarragona», remarcava. Pel portaveu de la PDE, aquesta «argúcia legal» permetria enviar aigua de l'Ebre fora de la demarcació, cosa que impedeix expressament la llei 18/1981 en què se sustenta el minitransvasament. Tomàs, així, adverteix que l'estratègia comportaria barrejar l'aigua de l'Ebre amb la dels aqüífers, i captar-la un cop ja estigués subministrada a la xarxa de Tarragona ciutat. «Per als regants, que ara han dit que no acceptarien una ampliació fins a Barcelona, seria molt difícil denunciar l'operació», suggeria.
Fonts del CAT confirmaven ahir que l'organisme, legalment, no pot cedir aigua del minitransvasament per portar a Barcelona, i des de l'Ajuntament de Tarragona negaven que s'hagi plantejat ara per ara l'«argúcia» de la PDE.