| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


dimecres, 9 de gener de 2008
>

Educació exclou dels cursos de formació professional alumnes amb discapacitat

L'associació AACIC denuncia que la Generalitat no fa a l'FP la reserva de places per als estudiants malalts del cor

MARCEL BARRERA. Barcelona
El Departament d'Educació ha exclòs aquest curs almenys tres alumnes amb cardiopatia congènita i amb el certificat de discapacitat que volien matricular-se el mes de setembre passat en tres instituts sufragats amb fons públics de formació professional (FP) de Catalunya per rebre classes de cicles formatius de grau superior de diferents especialitats. El cas, denunciat per l'Associació d'Ajuda als Afectats de Cardiopaties Infantils (AACIC), és greu. L'entitat creu que s'ha «incomplert» el decret d'admissió d'alumnes del govern català segons el qual en els cursos d'FP s'han de reservar places per a alumnes amb discapacitat. Per la gerent de l'AACIC, Rosa Armengol, la decisió és «indignant i frustrant» i Educació ha comès un «greu error».


+ L'AACIC va participar en l'última edició de La marató, dedicada als malalts del cor. Foto: EL PUNT

El Departament d'Educació ha impedit que aquest curs tres estudiants malalts del cor estiguin estudiant cicles formatius de grau superior per falta de places, un fet que segons l'AACIC vulnera el decret d'admissió d'alumnes, que en l'article 13.3 estableix que la reserva de places per a l'alumnat amb discapacitat en els cicles formatius de formació professional «no pot ser inferior al 5% de l'oferta del curs».

L'AACIC, que no havia rebut mai cap queixa en aquest sentit, es va trobar a inici de curs tres casos similars. Un institut de les comarques barcelonines i un altre de les comarques gironines van ser els que en primera instància no van complir el decret «segurament per falta d'informació», segons assenyala Armengol.



RESPOSTA D'INSPECCIÓ


La decisió d'excloure els tres estudiants, que no es van poder matricular, va mobilitzar l'associació, que va trucar a la inspecció de guàrdia del departament en cadascun dels tres casos. La resposta va ser sempre la mateixa: no hi ha reserva de places per a alumnes discapacitats a l'FP. El cas va quedar aquí fins que una alumna amb discapacitat a qui se li havia denegat entrar a l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Barcelona va aconseguir entrar-hi després de molta lluita de la seva família, que també va haver de batallar a fons per aconseguir que l'alumna, malalta del cor, tingués les claus per poder pujar i baixar amb ascensor. «Va ser a partir d'aquí que vam començar a consultar les normatives i vam veure que hi havia la reserva de places a l'FP», comenta Armengol. En tots els casos, els alumnes malalts del cor havien demanat cursar estudis que no requerien esforç físic i disposaven del certificat de discapacitat, per la qual cosa el rebuig estava injustificat, segons l'AACIC. Per l'entitat, Educació ha comès un «greu error que està afectant el projecte de vida d'alguns joves», ja que ha al·legat falta de places quan hauria d'haver reservat almenys un 5% dels llocs. «La normativa pot existir, però a la pràctica no s'està executant, i si la família no té les coses molt clares no s'aplica perquè ni tan sols la inspecció la coneix.» De fet, en la resolució d'Educació que desplegava el decret d'admissió d'alumnes i que es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 30 de març, l'article 2.4 indica clarament que «en els cicles de formació professional, el centre ha de reservar dues places de cada grup per a l'alumnat amb necessitats educatives específiques».



IMPRESOS MAL FETS


El decret aprovat el 29 de març passat esmenta com un dels objectius «afavorir la integració i la distribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques». «No té sentit que s'apliqui aquesta reserva a tot l'ensenyament i que desaparegui en els cicles de grau superior com està passant actualment», assenyala Rosa Martínez, responsable dels serveis d'atenció als centres educatius de l'AACIC, que afegeix que en els impresos de matrícula d'FP que distribueix Educació no consta cap casella on l'alumne pugui dir que té alguna discapacitat. «Algú del Departament d'Educació no sap que a l'FP també s'han de reservar places», conclou Martínez.

Es dóna el cas que un d'aquests alumnes exclosos tenia la intenció d'entrar a l'FP després de deixar la universitat, on sí que s'està aplicant –com al conjunt de l'educació obligatòria– la reserva de places. «La família va quedar molt sorpresa pel fet que a la universitat havia pogut entrar amb una reserva de places i, en canvi, als cicles formatius, no», comenta Martínez. «Si no reservem places per a aquests alumnes els estem abocant al fracàs i obligant-los a cobrar una pensió d'invalidesa als 30 anys; no els estem donant cap oportunitat», coincideixen a dir Rosa Martínez i Rosa Armengol.





- Als cicles de formació professional de grau mitjà o grau superior, el centre ha de reservar dues places per a l'alumnat amb necessitats educatives específiques. (...) Amb anterioritat a l'inici del període de preinscripció el Departament d'Educació ha d'establir el percentatge de places que es reserven per a l'alumnat amb discapacitat.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'associació vol que s'apliqui la normativa

>Educació exclou de l'FP alumnes amb discapacitat

>Educació no compleix la reserva de places d'FP per a discapacitats

>Educació incompleix el decret que obliga a reservar places d'FP a alumnes discapacitats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.