L'anunci que va fer dijous passat el regidor de Mobilitat, Francesc Narváez, en el sentit que les facultats de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) quedaran excloses de la progressiva ampliació d'estacions de Bicing ha generat desconcert i malestar entre molts usuaris, en especial de la comunitat educativa, que esperaven l'arribada d'aquest servei. De fet, només els veïns de la Zona Universitària han celebrat la decisió del bipartit municipal, que no vol que el Bicing mori d'èxit en no poder assumir una demanda potencial d'unes quatre mil bicicletes que es desplaçarien cada matí des de tota la ciutat fins als campus de la Diagonal. Els habitants que conviuen amb el trànsit diari d'estudiants temen la presència massiva de joves ciclistes i consideren que l'opció de poder anar pedalejant a classe deixarà indiferents els alumnes que ara opten per utilitzar el cotxe, la moto o les línies d'autobús, del metro i del Trambaix. «Només ens faltarien les bicicletes. Crec que el senyor Hereu ha actuat bé», va afirmar la presidenta de l'associació de veïns de la Zona Universitària, Assumpció Blanco, que també va assegurar que ha parlat amb diversos estudiants i que aquests no estan disposats a modificar els seus hàbits en els desplaçaments. Altres entitats veïnals del barri, com és el cas de l'associació de l'Avinguda de Xile, no tenen tan clar que el Bicing suposi un major col·lapse viari i, en veu de la seva presidenta, Marta Prats, van assenyalar que demanaran explicacions al districte de les Corts sobre les raons per vetar l'accés a aquest sistema de transport públic als universitaris.
La posició per part dels estudiants és rotunda: reclamen a l'equip de govern municipal que rectifiqui i que, a més, inverteixi per millorar les condicions per circular amb bicicleta per la capital catalana. «Això és un error de l'alcalde Hereu. No només s'han de posar més bicicletes, sinó que cal adaptar la ciutat perquè el seu ús sigui pràctic», apunta el secretari general de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya, Andreu Espinola. Per la seva banda, el portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Lluc Salellas, creu que qualsevol universitari que tingui al seu abast el Bicing «el farà servir», a la vegada que coincideix amb Espinola a subratllar que cal multiplicar el nombre de carrils bici que hi ha a la ciutat: «L'Ajuntament ho està fent, però massa a poc a poc.» Un dels col·lectius més decebuts són els alumnes de la UPC que, per mitjà del Consell de l'Estudiantat, havien plantejat als òrgans de govern de la universitat que negociés amb el consistori la instal·lació d'estacions de Bicing al costat de les seves facultats.
Aquest cop el desencís dels alumnes és compartit per les autoritats universitàries. L'equip de govern de la UB ha impulsat un procés de consultes internes per adoptar una posició oficial, probablement a finals de setmana, respecte a la frontera que ha quedat traçada a la Zona Universitària. Responsables de la UPC, en canvi, ja han avançat la seva disconformitat amb l'exclusió a què es veuen abocats el seu personal i els seus estudiants, i han indicat que no entenen que Hereu i Narváez es felicitin per l'excel·lent acollida per ha tingut el Bicing –amb més de cent mil abonats– i que, al mateix temps, tanquin la porta a millorar la mobilitat en un dels espais urbans que més ho necessiten.
L'oposició municipal tampoc ha perdut l'ocasió per afegir-se a aquest clam perquè el bipartit reconsideri els límits a l'ús del servei de bicicletes. Qui s'ha pronunciat amb més contundència ha estat la consellera d'ERC a les Corts, Núria Cuenca: «És una incoherència i no té cap sentit. El Bicing és una reivindicació de tota la vida dels joves.» El seu homòleg del PP, Sixto Cadena, ha acusat Hereu de menystenir els estudiants en «no considerar-los rendibles per a l'administració». Cadena sustenta aquesta acusació en la negativa de l'Ajuntament a implementar un perímetre de zona blava al voltant de les universitats per dissuadir els estudiants d'utilitzar vehicles particulars. La regidora de CiU, Francina Vila, s'ha mostrat més prudent, després de constatar que portar el servei de bicicletes a les facultats comportaria «duplicar o triplicar» el nombre d'unitats al carrer: «El que volem és un servei de qualitat. S'ha de fer un pla específic per a les universitats per tal de no afectar la resta de la ciutat.»