Mediona té des de fa anys contractes amb tres empreses diferents: Gavarró, Aigües Agrícoles de Mediona i Aigües de Barcelona, que subministren l'aigua des de pous de terres de titularitat privada. El govern de Mediona té la intenció de sol·licitar a l'A gència Catalana de l'Aigua (ACA), durant aquest mandat, la creació de nous pous de titularitat pública i poder així abaratir el cost de l'aigua que paga el municipi, segons va explicar ahir l'alcalde de Mediona, Servand Casas (PSC).
Per això, poc després de Nadal, el govern va donar llum verd –amb una subvenció de la Diputació– a una empresa perquè fes una «prospecció» a tocar d'una llera. L'actuació va permetre localitzar aigua a 22 metres de profunditat i es van col·locar els tubs de connexió amb l'aqüífer però es va fer «sense tenir encara el permís tot i que sí s'havia tramitat», segons ha reconegut el mateix Casas. «Si es va fer va ser per no perdre la subvenció de la Diputació. De fet, si s'hagués fet metres més enllà no hauria fet falta ni tan sols l'autorització de l'ACA», assegura Casas.
L'actuació, «de fets consumats», segons denuncien alguns veïns, ha aixecat polseguera. El president de l'Associació per a la Defensa de l'Aigua del Penedès, Juli Molner, va denunciar ahir que la «prospecció» s'ha fet sense permís «i a més per perforar l'aqüífer Carme-Capellades, declarat oficialment sobreexplotat des del 2001». «Tot plegat està ple d'irregularitats», afirma.
L'ACA va confirmar ahir a la tarda que l'organisme va enviar el dia 28 de desembre un inspector a la zona a petició de l'entitat i d'un veí de la zona i que va fer «un requeriment» a l'Ajuntament perquè no fes servir el pou. L'ACA va confirmar ahir que té previst tornar a visitar avui la zona per comprovar que no s'ha fet cap altra actuació. Juli Molner sospita que «el que ha fet el govern de Mediona no és una prospecció sinó una cosa molt diferent, que és fer el pou amb la intenció de legalitzar-lo després».
Fa uns anys, el col·lectiu proteccionista, amb seu a Capellades, i el govern medionenc ja es van enfrontar per l'obertura d'un altre pou al sector de les Cases Noves. El govern de Mediona va obrir un pou en aquesta urbanització per poder tancar-ne un altre en què rajava aigua amb nitrats. L'actuació es va fer també sense permís de l'Agència Catalana de l'Aigua, segons va denunciar l'entitat. L'alcalde sempre va mantenir que havia obtingut permís verbal de diversos organismes de la Generalitat i el compromís que posteriorment es legalitzaria. El pou de Cases Noves, que també es va fer amb una subvenció de la Diputació, ja ha estat legalitzat.