| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de gener de 2025


dissabte, 15 de desembre de 2007
>

La catedral de Tortosa ensenya els seus tresors, ocults al públic durant dècades

Obre portes una exposició permanent de 800 metres de recorregut amb les millors 200 peces del tresor catedralici

ROSER ROYO. Tortosa
Després de més de tres dècades d'intents frustrats, el tresor de la catedral de Tortosa ja està obert al públic. Ahir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va inaugurar una exposició permanent de més de 800 metres de recorregut i que mostra les 200 peces més espectaculars i vistoses del tresor catedralici. Destaquen el tapís flamenc del Sant Sopar del segle XV, el retaule de la Transfiguració, també del segle XV, o el cadirat del cor, la peça renaixentista més gran i més ben conservada de Catalunya. La mostra està ubicada a les antigues dependències medievals de la Canònica, annexes a la catedral i que han estat restaurades i condicionades per acollir l'exposició. En aquest sentit, l'espai on s'ha instal·lat la mostra és tan interessant com les peces que s'hi exposen.

L'objectiu de l'exposició permanent que ahir es va inaugurar a les antigues dependències de la Canònica de la catedral Santa Maria de Tortosa és mostrar les peces artístiques i religioses que durant segles s'han generat al voltant de la mateixa catedral. Però al marge del seu valor artístic, aquestes peces –se n'hi exposen 200, un 60% del total del tresor catedralici– servixen també per explicar la pròpia història de la catedral. «Aquesta exposició serà com un llibre obert de la història de la diòcesi i de Tortosa», va manifestar ahir durant els parlaments inaugurals el degà de la catedral, mossèn Josep Maria Tomàs.

La mostra té 800 metres de recorregut i s'estructura al voltant de 9 sales clarament diferenciades i que ocupen una part de les dependències de l'antic Palau del Bisbe, les galeries subterrànies que es van utilitzar com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil, i l'antiga Canònica medieval on des del segle XII i fins al XVIII habitaven els canonges de la catedral. «Hi vivien entre 200 i 250 religiosos. Era com una petita ciutat autosuficient dins la ciutat», va explicar l'historiador i assessor de l'exposició, Joan-Hilari Muñoz. En aquest sentit, Muñoz va destacar que tan important com les peces és el continent. A més aquestes dependències restaurades recentment i obertes per primera vegada al públic ajuden a entendre també la història de la catedral ja que s'hi observen vestigis de les diferents èpoques, fins i tot part de l'antiga muralla romana.

A l'hora de muntar l'exposició s'han seguit criteris tipològics i cronològics i les peces artístiques més espectaculars i importants se situen al tram final del recorregut, entre l'antic menjador dels canonges i el dormitori comunitari, que és on hi ha el cadirat del cor (finals dels segle XVI), el retaule de la Transfiguració (segle XV), el crist d'ivori renaixentista (segle XVII), el tapís flamenc del Sant Sopar (segle XV) o el missal de Sant Ruf (segle XII). Altres peces que cal destacar són la làpida trilingüe (segle VI) o la custòdia del Corpus (segle XVII), la millor peça d'orfebreria italiana conservada a Catalunya. Donat l'alt valor de les peces, s'ha instal·lat un important sistema de seguretat amb alarmes i mig centenar de càmeres de videovigilància.

Ahir durant l'acte d'inauguració de l'exposició, el conseller Tresserras va destacar que aquesta exposició permanent convertix la catedral de Tortosa en el principal focus d'atracció turística i cultural de la ciutat. En la mateixa línia es va manifestar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va assenyalar que aquesta mostra representarà «un punt d'inflexió» per al desenvolupament turístic de Tortosa i les Terres de l'Ebre.

Durant aquest cap de setmana hi haurà jornada de portes obertes i es faran visites guiades. A partir de la setmana vinent, l'exposició estarà oberta de forma permanent de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 16 a 18 hores i els diumenges de 12.30 a 14 hores. El preu serà de tres euros i inclourà la visita a tota la catedral.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El retaule de la Transfiguració.

>Representació institucional.

>Arqueta musulmana.

>Dos milions d'euros

>La catedral de Tortosa exposa els seus tresors

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.