| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


dijous, 13 de desembre de 2007
>

Un foc col·lapsa Can Ruti

El fum d'un incendi obliga a ressituar 110 pacients del centre i a traslladar-ne 65 més a altres hospitals

LAIA BRUFAU JORDI GONZALO. Badalona
El caos es va apoderar ahir de l'hospital universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti. Un foc declarat als vestuaris del soterrani de l'edifici general va obligar a ressituar 110 pacients en altres zones del centre i a traslladar-ne més de 60 a altres hospitals. Segons l'hospital, el foc no va ser de grans dimensions però la gran fumarada que va ocasionar es va estendre ràpidament pels dos edificis del recinte hospitalari. Les zones més afectades van ser el soterrani, on es va declarar l'incendi, i la tercera i la quarta plantes, on hi va haver desperfectes importants en la instal·lació elèctrica. Els responsables del centre van suspendre tota l'activitat prevista per avui. Fins demà, no es preveu que Can Ruti comenci a recuperar la normalitat.


 Foto: EFE JUANMA RAMOS

+ Una familiar consola una pacient evacuada i, a la dreta, els bombers traient un pacient de la teulada./ Foto: EFE JUANMA RAMOS

Aquest és el segon incendi en un altre dels centres sanitaris catalans de referència en pocs mesos. Fa dos mesos i mig del foc declarat a la Vall d'Hebron, que va obligar el centre a treballar en precari prop d'un mes, i ahir va ser el torn de l'hospital de Can Ruti. El fum provocat per l'incendi que es va originar al migdia als vestidors del soterrani, per causes que es desconeixen i que va danyar part del cablejat elèctric fins a la quarta planta, es va propagar ràpidament per tot el recinte. Al cap de pocs minuts tant l'edifici general, de 13 plantes, com el de maternoinfantil, que en té set, van quedar plens de fum. Tot el recinte es va quedar sense llum i sense aigua per motius tècnics i per facilitar les tasques d'extinció. Els bombers van donar ordres d'evacuar grups de pacients, uns en una part del centre on hi havia l'antic tanatori, on es va habilitar un hospital de campanya, –110 de les plantes tercera i quarta– i els altres al terrat. Aquests últims eren sobretot d'oncologia, de pneumologia i alguns que havien de ser operats.



TENSIÓ I DESCONCERT
Es van viure moments tensos ja que els bombers van haver d'evacuar gent que era al terrat amb grues de grans dimensions. Els responsables del centre no van saber quantificar quantes persones es van haver de moure en total. N'hi va haver que es van quedar a les plantes però a les habitacions que donaven a mar, que eren les que estaven menys afectades pel fum. Altres van optar per marxar pel seu propi peu a fora de l'edifici o, directament, a altres hospitals. La consellera de Salut, Marina Geli, va destacar el bon funcionament dels dispositius d'emergència i va afirmar que la situació havia estat més «aparatosa que greu» però el cert és que els pacients més crítics, 43 adults i 10 de pediàtrics, van ser traslladats «per precaució» a altres centres com l'hospital municipal de Badalona, la Vall d'Hebron, l'Esperit Sant i l'hospital de Mataró. Una dotzena de pacients d'hemodiàlisi també van ser portats a altres centres perquè no es podia garantir que avui se'ls pogués donar tractament. Per alleugerir la càrrega assistencial es van avançar una quarantena d'altes però un total de 461 persones hi han passat la nit ingressats. Les primeres hores van ser les més dramàtiques per als pacients. Alguns d'ells van passar força hores a la intempèrie o sense menjar res. Els familiars també es queixaven de la manca d'informació. En alguns casos fins a sis hores per saber quin era l'estat de les persones operades a primera hora del matí. Els telèfons no funcionaven i molts familiars esperaven impacients a les portes sense poder entrar esperant notícies. A mitja tarda es va començar a recuperar certa normalitat. Part de la trentena de dotacions de bombers van començar a marxar, i es va permetre l'accés a l'edifici de maternoinfantil. El personal de manteniment treballava per instal·lar dos generadors elèctrics que havien de servir per donar llum a deu plantes de l'àrea general i els de neteja per condicionar les plantes que havien quedat cobertes pel fum.

ASCENSORS ESPATLLATS
Al vespre, poc després de la roda de premsa de la consellera de Salut, tot el recinte va recuperar l'enllumenat però algunes instal·lacions, com els ascensors, van quedar malmeses. Els pacients van tornar progressivament a les seves habitacions menys els de la tercera planta. Bona part d'aquests, de l'àrea de traumatologia, a última hora de la nit encara eren en un passadís de l'edifici maternoinfantil ja que no es podien moure a un altre lloc perquè els ascensors no funcionaven. El servei d'urgències va romandre tancat i només atenien els pacients que eren allà en el moment de l'incendi, però es van donar ordres al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) per enviar a altres hospitals les emergències de la zona.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Badalona sotmetrà a una consulta veïnal la instal·lació de càmeres als carrers propers a la zona d'oci

>Avui, tot cancel·lat

>Barcelonès Nord. La gran escapada d'en Jorge i l'Eduardo

>La falta d'informació indigna els familiars dels pacients

>Segon incendi en mig any al centre

>La gran escapada d'en Jorge i l'Eduardo

>Emergència a Can Ruti

>Un incendi col·lapsa i obliga a desallotjar metges i malalts de l'hospital de Can Ruti, a Badalona

>Emergència a Can Ruti

>Un incendi a Can Ruti de Badalona obliga a traslladar 65 pacients a altres hospitals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.