| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dissabte, 1 de desembre de 2007
>

Els experts preveuen que el mosquit tigre arribarà a les comarques gironines l'any que ve

Les administracions redactaran un pla de prevenció i vigilància per minimitzar-lo

ORIOL MAS. Girona
Amb gairebé tota seguretat, el mosquit tigre arribarà a les comarques gironines l'any que ve. L'expansió d'aquesta espècie a l'àrea de Barcelona l'ha portat ja fins a Caldes d'Estrac, a encara no 30 quilòmetres de Blanes, i per això els experts han alertat ja que si no s'actua ràpidament, la presència del temut mosquit a la demarcació serà inevitable. D'aquesta manera, les administracions estudiaran com intentar frenar l'arribada de l'insecte amb plans de prevenció i vigilància.


+ El mosquit tigre és petit, de color fosc, té unes marques blanques i una ratlla blanca al tòrax.

Per començar, el Dipsalut –l'organisme de salut pública de la Diputació–, el Consell Comarcal del Gironès, l'Ajuntament de Girona i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han organitzat per al 13 de desembre una jornada oberta a representants municipals per difondre eines i mecanismes de prevenció. Hi haurà com a convidats diversos experts que explicaran les experiències en d'altres regions –sobretot italians, perquè a Itàlia és on el problema és més greu–, i acabaran amb una ponència del director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marqués, que proposarà un pla de vigilància, seguiment i control a les comarques gironines. De fet, la vigilància serà un dels primers passos on s'hi desenvoluparan accions, a través d'actuacions de difusió sobre com evitar-ne la reproducció i també de control sobre els punts amb més risc de propagació. Segons el responsable de Dipsalut, Josep Marigó, «volem fer tot el possible per prevenir que arribi fins a Girona, però si això passa, que llavors el podem eradicar». Fer una campanya a les escoles, per exemple, seria una de les possibilitats. Marqués també va afirmar que esperen que a l'àrea de Barcelona actuïn amb més eficiència per controlar-lo, perquè les campanyes que s'han fet fins ara no s'han mostrat gaire eficaces.



PORTADOR DE MALALTIES


El mosquit tigre, d'origen asiàtic i que es va detectar a Sant Cugat del Vallès el 2004, té sobretot un perill, que és la transmissió de malalties. De fet, fins fa poc no s'havien donat casos a Europa en què aquesta espècie hagués transmès alguna malaltia, però recentment ja se n'han detectat, i per això ara s'ha d'estar especialment alerta. A part d'això, la picada del mosquit és molt més molesta que la d'un mosquit normal, ja que és molt més agressiu i pot atacar diverses vegades seguides, només durant el dia. En canvi, no és una picada tan forta com la de la mosca negra. Una altra de les seves peculiaritats és que es tracta sobretot d'un mosquit que actua en les zones urbanes, perquè és on es reprodueix.

Per reproduir-se, utilitza sobretot recipients com ara pneumàtics, cendrers, pots o qualsevol objecte amb concavitats que trobi a l'exterior. Allà hi deixa els ous, i quan plou i el recipient s'omple d'aigua és quan surten les larves i es reprodueix el mosquit. Tarda quatre dies a fer-se adult, i pot viure entre 2 i 4 setmanes. Per això, una de les principals recomanacions és que no es deixin a l'exterior recipients on s'hi pugui acumular aigua. Això, però, és un problema a les comarques gironines, on les segones residències i els jardins tenen un pes molt important. El fet que aquests habitatges estiguin buits durant bona part de l'any pot afavorir que es deixin objectes a l'exterior que li facilitin la reproducció.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El mosquit tigre podria arribar a Girona l'any vinent

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.