Les crítiques al pluralisme de TV3 i Catalunya Ràdio van centrar ahir la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El portaveu del PSC, Joan Ferran, va endurir el to quan va afirmar que els socialistes se senten «molestos, empipats i preocupats» pels baixos nivells de pluralitat que, en la seva opinió, tenen els mitjans públics catalans.
TESIS SOBIRANISTES
En aquest sentit, Ferran va criticar el tractament que els mitjans de la CCMA han donat a determinades informacions, com ara la convocatòria de la manifestació de la Plataforma pel Dret de Decidir. Ferran va insistir que creu que els mitjans de la CCMA «sobredimensionen una plataforma o plataformeta» en relació, per exemple, amb el tractament informatiu del nomenament del president del govern estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, com a candidat a la reelecció pel PSOE. A més, va considerar que «no és normal» l'elevada presència de comentaristes que defensen tesis sobiranistes en els mitjans públics, perquè, segons Ferran, s'està «alimentant» la transmissió d'una Catalunya «no real». Joan Ferran va criticar, a més, que hi ha professionals que «editorialitzen» cada dia d'una manera «molt dura i contra el govern», per la qual cosa es fa «difícil» distingir entre allò que és opinió i allò que és informació.
A les crítiques de Ferran s'hi van afegir les del diputat socialista David Pérez, que va expressar la seva «incomprensió» sobre el fet que TV3 hagi entrevistat quinze cops aquest any el líder de CiU, Artur Mas, i vuit el president de la Generalitat, José Montilla. El director general de la CCMA, Joan Majó, hi va discrepar, ja que, segons va dir, els números de Pérez no tenen present que les aparicions de Montilla estan «pactades i pautades» per un sistema d'entrevistes especial i que el President pot «sortir quan vulgui». Majó va assegurar que els mitjans són «independents i no governamentals», i hi va afegir que el CAC no ha «reprotxat» mai a TV3 ni a Catalunya Ràdio la falta de pluralitat. «No estem a favor del govern, com altres mitjans en altres moments», va declarar Majó.
La diputada de CiU Meritxell Borràs es va mostrar «sorpresa» per la picabaralla i pel fet que els socialistes qüestionin Majó just «al final del seu mandat». Borràs ho va interpretar com un senyal que «els socialistes volen assegurar-se una bona campanya electoral i comencen a pressionar». «No val la pena contestar», li va replicar Majó, però Borràs va insistir en el «setge» als professionals: «Acabem de presenciar una obra de teatre fantàstica per posar més pressió als professionals.» El diputat popular Rafael López va qualificar les paraules dels socialistes de «llàgrimes de cocodril», ja que, segons ell, les xifres mostren que el govern apareix a la televisió pública un 70%, contra el 30% de l'oposició.
JOAN MAJÓ DIRECTOR GENERAL DE LA CCMA «No estem ni a favor ni en contra del govern. Som independents, però també institucionals, cosa que vol dir que tenim unes obligacions, perquè estem a favor del país»