«Confiem que la jutgessa retirarà l'ordre de desnonament perquè rebre la nostra documentació li farà reconsiderar-ho», va manifestar ahir Itziar González, regidora de Ciutat Vella. Els propietaris de la finca del carrer Robador 29 van comunicar als quatre veïns que encara hi queden i que viuen de lloguer, que l'han d'abandonar dimarts que ve perquè volen fer obres a l'edifici. Els veïns, que ja fa quatre anys que denuncien tota mena de coaccions de la propietat, i que han vist que l'immoble s'ha anat buidant a causa d'aquestes pressions, es van posar en contacte amb el districte de Ciutat Vella. I aquesta vegada hi ha intervingut. Els tècnics de l'oficina de l'habitatge van fer les seves comprovacions i van constatar que no hi havia cap llicència per obres demanada en les dues ocasions en què la propietat, per mitjà de dos burofaxos, ha comunicat als veïns que han d'abandonar la finca. L'oficina ha fet uns informes en què manifesta que aquesta petició d'abandonar la finca que fan els propietaris no és procedent i aquesta és la documentació que ahir al matí, in extremis, va enviar el districte a la jutgessa de guàrdia.
L'avís del desnonament ha precipitat l'anunci d'una acció judicial que Manel González, un dels veïns afectats de Robador 29, estava preparant per continuar la seva lluita contra l'assetjament, que ja fa uns quatre anys que denuncia. Aquest afectat està a punt de presentar una querella criminal contra els diferents propietaris que ha anat tenint la finca al llarg dels últims anys, i que han intentat per tots els mitjans fer fora els veïns. La querella es fonamentarà en els delictes de coacció i contra la integritat moral. Segons l'advocat de l'acusació, Jaume Asens, «el maltractament ha estat continuat al llarg del temps». Per altra banda, «el delicte de coacció ja ha estat tipificat pel Tribunal Suprem i no necessàriament es dóna quan hi ha violència física, és a dir, que tallar el subministre elèctric a un arrendatari pot afectar-li la llibertat». Segons Asens, en el cas de González s'intentarà demostrar que «les pressions que ha rebut han alterat la seva integritat física i psicològica». Per demostrar-ho, presentaran informes mèdics i demanaran que l'afectat sigui examinat pel metge forense. Manel González va recordar ahir algunes de les situacions que ha viscut els últims anys, com ara veure que en les diferents compres i vendes de la finca casa seva ha anat apareixent al registre de la propietat com un pis sense llogaters, quan ell fa 22 anys que hi viu amb un contracte de lloguer indefinit. «La primera tàctica per esclafar-nos ha estat negar la nostra existència.»
VUIT ENTITATS AL DARRERE
Manel González té el suport de vuit entitats cíviques: la Coordinadora Contra l'Especulació del Raval, el Taller Contra la Violència Immobiliària i Urbanística, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l'associació de veïns del Casc Antic, Arquitectes Sense Fronteres, la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats, l'Observatori pels Drets Econòmics, Socials i Culturals, i Veïns en Defensa de la Barcelona Vella. Aquestes entitats van reclamar ahir a l'Ajuntament que abandoni la seva passivitat en relació amb aquests casos. Eva Fernández, presidenta de la FAVB, va dir que una de les propostes que fa aquesta entitat perquè siguin incorporades al pla d'actuació municipal és precisament «que l'Ajuntament assumeixi el suport jurídic a les víctimes i es presenti com a acusació particular». Itziar González va anunciar que l'Ajuntament no solament actuarà com acusació particular en el cas de Robador 29 sinó també en tots els altres. De fet, l'oficina d'habitatge està introduint uns canvis de funcionament que l'Ajuntament té intenció de presentar al gener.