| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de novembre de 2024


dilluns, 19 de novembre de 2007
>

Catàlisi i segrest




El grup de catàlisi heterogènia de l'Institut Català d'Investigació Química, dirigit per Javier Pérez-Ramírez, està treballant en diferents projectes que tenen com a finalitat reduir les emissions industrials a través de processos de catàlisi i capturar el CO2 emès a l'atmosfera. «Pel que fa a la catàlisi, utilitzarem el metanol com a catalitzador i, en combinació amb el CO2, obtindrem dimetil carbonat, un component molt utilitzar per la indústria química». Aquest és «un somni» de l'investigador que «potser no es farà realitat fins d'aquí a una dècada», atesa la complexitat de la recerca «per les limitacions de la termodinàmica que sempre hi ha en les reaccions en què intervé el diòxid de carboni».

Pérez-Ramírez, però, confia en els resultats més que en el segrest de carboni: «Els boscos no donen l'abast i en una societat industrialitzada i tecnològica el de la biomassa és un plantejament primitiu, això suposant que disposéssim de l'espai per cobrir de bosc». En aquest sentit, creu que cal avançar en projectes com ara l'emmagatzematge dels gasos d'efecte hivernacle en dipòsits naturals, com per exemple antics pous de petroli buits, i fins i tot que cal plantejar-se la possibilitat de «bombejar-los a l'espai, perquè mentre estiguin a l'atmosfera seran un problema». L'ICIQ també estudia «com fer servir el CO2 com a reactiu per formar un mineral estable» i emmagatzemar-lo en estat sòlid.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els pulmons verds, congestionats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.