| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 de novembre de 2024


dilluns, 19 de novembre de 2007
>

Diòxid de carboni i altres gasos d'efecte hivernacle





+ Els boscos del Camp i l'Ebre (a la foto, els ports de Tortosa-Beseït) estan amenaçats per les emissions contaminants i per l'escalfament global. Foto: D.B.

«A la part més humida de Catalunya, el segrest de carboni en relació a la gestió dels boscos aniria sobretot relacionat amb la introducció d'arbres en indrets on no n'hi hagi (llocs recentment abandonats o llocs cremats). A la Catalunya més seca, en canvi, on el risc de desertificació és significatiu, caldria concentrar-se més en la protecció del sòl mitjançant l'ús d'esmenes orgàniques adequades i a través de la introducció de plantes herbàcies i arbustives», explica Jordi Romanyà, segons el qual «cal considerar que a Catalunya tenim ja una proporció forestal del territori de les més elevades d'Europa. En aquest context no sembla que la superfície forestal a Catalunya pugui augmentar gaire més. Per tant, la major capacitat de segrest de carboni la trobaríem en els boscos degradats, sobretot per incendis, i en terrenys agrícoles abandonats durant la segona meitat del segle XX.»

L'estudi quantifica la fixació de CO2 a la biomassa arbòria dels setze sistemes forestals més importants de l'Estat, que emmagatzemen més de 657 milions de tones de CO2, un 3,18% de la taxa anual d'acumulació, i detalla la quantitat de CO2 que absorbeixen els boscos catalans analitzats: els Pirineus i les serralades de la costa catalana d'una banda i el sistema ibèric meridional, que inclou una part dels ports, de l'altra. En aquests sistemes, diu Romanyà, «la pèrdua de carboni s'associa a la desforestació i rompuda de terres així com a la degradació dels ecosistemes associats, en bona part, a causa dels incendis forestals però també de la pavimentació del territori que a Europa s'està apropant ja al 10% del sòl i que a Catalunya, sobretot en zones litorals, és molt significativa».



INVENTARI ECOLÒGIC I FORESTAL CATALÀ
Segons dades de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya, el carboni acumulat en la biomassa de les diferents fraccions aèries i la producció aèria llenyosa total (PLAT) dels boscos catalans és d'1.239.800 tones anuals repartides de la següent manera: 351.300 a les comarques gironines, 313.000 a les de la Catalunya central, 258.700 a l'Alt Pirineu i l'Aran, 193.800 a l'àmbit metropolità, 53.500 al Camp de Tarragona, 35.900 a Ponent i 33.300 a les Terres de l'Ebre.

METÀ, ÒXID NITRÓS, HFCS I DERIVATS
«El CO2 és el més conegut i el més important per agafar el bou per les banyes, però hi ha altres gasos d'efecte hivernacle amb una incidència molt més devastadora sobre l'escalfament global i el canvi climàtic», recorda l'enginyer químic Javier Pérez-Ramírez, de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ). El científic explica que el CO2 representa el 80% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle però que «el metà, que suposa el 10% de les emissions, és 21 cops més nociu que el diòxid de carboni» i que «l'òxid nitrós, que com els HFCs i derivats representa un 5% de les emissions, és 310 vegades més potent que el CO2».

Reduir les emissions d'aquests darrers gasos és més barat que reduir o neutralitzar les de CO2, segons Pérez-Ramírez, que s'escandalitza pel fet que «tot i que avui en dia hi ha catalitzadors per reduir les emissions d'òxid nitrós i que la tecnologia disponible ofereix fins a quatre sistemes comercials, la legislació no obliga les indústries amb les principals plantes emissores, les de producció d'àcid nítric i d'àcid adípic, a disposar d'aquests sistemes». L'ICIQ ha desenvolupat i patentat la tecnologia que permet «trencar la molècula d'òxid nitrós i, al final del procés, emetre un gas inert a partir d'un gas contaminant», diu l'enginyer. El centre de recerca química també està desenvolupant un sistema basat en zeolites que utilitzen metalls com el ferro i el coure per a descompondre l'òxid nitrós.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La meitat del Delta de l'Ebre podria desaparèixer al final del segle

>Els pulmons verds, congestionats

>El bosc sols absorbeix una de cada 17 tones de CO2 que emet la petroquímica

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.