L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) busca aigua per fer front al pitjor episodi de sequera que, de moment, supera fins i tot les hipòtesis més pessimistes realitzades a l'abril, quan va ser aprovat el decret. Aquest escenari, que llavors només tenia un 5% de probabilitats de produir-se, comporta que les primeres restriccions d'aigua arribin al març. Per ajornar el màxim possible aquesta data i amb l'esperança que les pluges de la primavera omplin els pantans, l'ACA ha optat per prorrogar el decret de sequera, que el govern aprovarà dimarts que ve, i incloure-hi les obres que considera més urgents.
D'una banda, l'ACA té els ulls posats en l'extracció d'aigua dels aqüífers de la regió metropolitana, amb un cost de 23 milions. A partir d'ara, i en un període d'entre cinc i sis mesos, la companyia d'aigües Agbar portarà a terme treballs que permetran recuperar els recursos subterranis de diversos pous a la part baixa dels rius Llobregat i Besòs. La companyia Aigües Ter-Llobregat s'encarregarà de recuperar l'aigua dels pous de l'àmbit del Penedès-Garraf.
DESSALINITZADORA AL GARRAF
Més difícil i lenta es preveu l'extracció d'aigua de mar, tot i que es calcula que les obres estaran acabades d'aquí a un any. Es tracta de la construcció d'una dessalinitzadora amb capacitat per aportar 20 hectòmetres cúbics d'aigua potable a la xarxa (la que es construeix al Prat és de 60). Aquesta planta ja es va planificar durant el primer episodi de sequera, l'any 2005, i es va optar per fer-la a la costa del Garraf. Es va triar el municipi de Cubelles, però ja llavors i també ara, el govern local no ho va acceptar. El director de l'ACA, Manel Hernández, no en va voler concretar ahir l'emplaçament definitiu, tot i que fonts de Medi Ambient que confirmaven que la previsió és connectar aquesta dessalinitzadora a la xarxa del CAT, que distribueix l'aigua de l'Ebre a diverses comarques del Camp de Tarragona, entre les quals hi ha el Baix Penedès, ben a prop.
En tot cas, l'empitjorament de la sequera obliga a actuar amb rapidesa. Per això la inclusió de la planta en el decret permetrà al govern declarar-la bé d'utilitat pública i forçar la via d'expropiació dels terrenys per fer les obres. A més, l'article 7 permet tramitar per via d'emergència la contractació de les obres amb la qual cosa podria estar enllestida fins i tot abans que la del Prat, i entrar en funcionament el juny del 2009.
Aquests mateixos tràmits se seguiran per doblar la producció d'aigua potable de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, tot i que com a contrapartida l'obra deixarà de ser d'interès estatal i el seu cost el passarà a assumir la Generalitat. La inversió és de 29 milions d'euros, mentre que la nova dessalinitzadora del Garraf té una inversió prevista de 65 milions. També es faran més canonades per valor de 46,7 milions.
REG A LA CONCA DE L'EBRE
Medi Ambient també ha alertat que, si no es recuperen, a les conques de l'Ebre «els volums actualment embassats no permeten una campanya de reg l'any vinent», tot i que no s'esperen problemes en els abastaments. Tampoc és extrema encara la situació al sistema Siurana-Riudecanyes, on els 3,41 hectòmetres embassats l'1 de novembre entraven dins la situació de «normalitat». Això sí, la Generalitat avisa que a les conques no regulades augmentaran els problemes puntuals de desabastament «per esgotament de recursos locals». Des que es va iniciar l'episodi de sequera ja s'han declarat emergències a 25 municipis o nuclis aïllats de Catalunya, que s'han hagut d'abastir amb camions cisternes o petites obres auxiliars.