divendres, 16 de novembre de 2007 > La Càtedra Ferrater Mora reivindica l'excepció de Nicol
Un simposi celebra el seu centenari
XAVIER CASTILLÓN.
Girona És cert que aquest any es compleix el centenari del naixement d'Eduard Nicol, però com va dir ahir Josep Maria Terricabras a la inauguració del simposi que li dedica la UdG, qualsevol excusa és bona per difondre la figura i l'obra d'aquest filòsof català exiliat a Mèxic i aquí gairebé oblidat, que sempre va voler «ser l'excepció».
+ D'esquerra a dreta, Roberto González, José Luis Abellán, Ricardo Horneffer, Guadalupe Olivares, Alicia Nicol, Anna Maria Geli i Josep Maria Terricabras. Foto: LLUÍS SERRAT
|
La vídua de Nicol, Alicia, va participar ahir al matí, a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG, en la inauguració del simposi internacional que la Càtedra Ferrater Mora ha dedicat a La filosofia d'Eduard Nicol (1907-1990). Recordant unes paraules del seu marit sobre el destí dels pobles i el problema de convivència, tan vigents ara com el 1941, quan van ser escrites («La cultura és l'essència mateixa dels pobles com el nostre»), Alicia Nicol va dir de Catalunya: «Aquest país va pel camí que li correspon, com a poble petit però amb un magnífic avenç cultural que ha de seguir mantenint, perquè crec que aquesta és la força de Catalunya i dels seus filòsofs.» Acompanyada a la taula pel director de la càtedra, Josep Maria Terricabras, i la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, Alicia Nicol va destacar que el seu marit tenia «una visió filosòfica molt avançada al seu temps». Per a Terricabras, la seva càtedra completa amb Nicol la tripleta de grans filòsofs catalans exiliats, després dels simposis dedicats a Josep Ferrater Mora i Joaquim Xirau. Tot seguit, José Luis Abellán va oferir la xerrada inaugural substituint Miquel Siguan, que intervindrà avui en la segona i última jornada del simposi en la qual va definir Nicol com «un far aïllat», al marge de qualsevol moviment o tendència.
|