Dimarts vinent es complirà un mes del tall ferroviari més important que ha afectat Catalunya, amb els accessos sud a Barcelona i la connexió a l'aeroport sense servei per culpa de les obres que fa el Ministeri de Foment per implantar la línia ferroviària d'alta velocitat. El Parlament va debatre ahir el cas, i la urgència de la situació no va permetre veure una posició conjunta dels grups en cap assumpte. El PSC es va quedar sol en el rebuig a reclamar responsabilitat de política al govern de Rodríguez Zapatero per les obres del TAV. Montilla va assegurar que ni tan sols amb un govern del PP reclamarà la dimissió de cap ministra.
Montilla es va aventurar fins i tot a fer broma amb el record del ple del Carmel, en el qual Pasqual Maragall va estar a punt de torpedinar les relacions polítiques a Catalunya en plena negociació de l'Estatut insinuant el cobrament de comissions il·legals en l'obra pública per part dels govern anteriors, el famós «3%». El problema de CiU, segons Montilla, que es va recrear durant uns segons de suspens abans de seguir la frase, no seria aquest, sinó la incapacitat de CiU d'acceptar el fet de ser a l'oposició i de tenir-lo a ell, a Montilla, al capdavant del govern del país.
CiU també havia preparat una sorpresa per al debat. Però no era cap murrieria ni cap tall de veu simpàtic per al Telenotícies, sinó un informe intern de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que demostrava que, cinc dies abans de tancar-se el servei per seguretat, els responsables de FGC ja havien advertit que s'havia produït danys al túnel entre Gornal i Sant Josep per culpa de les obres del TAV. Abans d'exhibir l'informe, el portaveu de CiU, Oriol Pujol, va preguntar a Montilla dos cops durant el matí si el seu govern tenia coneixement previ, cosa que el govern va negar. A la tarda, després d'exhibir-se el document, Montilla va haver de reconèixer-ho, però traient-li importància.
PRIMERES TRENS DE PROVA
Mentre els partits discutien sobre el cas al parc de la Ciutadella, el Ministeri de Foment s'afanyava a posar en circulació unes primeres locomotores de prova entre Sants i Gavà, per intentar restablir parcialment el servei de la línia C2 a partir de dissabte. Es tracta d'una mesura a mitges que el mateix ministeri, per boca del seu secretari d'Infraestructures, Víctor Morlán, havia descartat una setmana abans. Llavors deia Morlán que el servei només es restablirà quan funcionin al 100%, amb les dues vies de cada línia i amb parades a totes les estacions. Però s'ha imposat la necessitat de donar bones notícies sigui com sigui i d'alleugerir, encara que sigui parcialment, un tall ferroviari que aviat farà un mes que dura.
BITLLETS DE FRANC
Dintre d'aquesta política de tractar el malalt amb petites pastilles de bones notícies, la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, es va treure ahir un altre roc de la faixa i va anunciar als viatgers de les línies afectades, la C2, la C7 i la C10, que no hauran de pagar bitllet fins que el Tren d'Alta Velocitat no arribi a l'estació de Sants.
Actualment el preu del bitllet no és una prioritat entre els més de 150.000 usuaris afectats, ja que el servei interromput se serveix en autobusos que allarguen més de mitja hora el trajecte i que, de fet, ja són gratuïts per als que en fan servei. Però amb aquest anunci la ministra anuncia per primer cop algun tipus de compensació als usuaris afectats i, al mateix temps, posa de nou sobre la taula la seva aposta, a hores d'ara gairebé personal, de fer arribar el TAV a Sants en el menor temps possible.
L'APOSTA DE LA SAGRERA
I mentre al Parlament es discutia sobre els problemes generats per les obres del TAV, a la plaça Sant Jaume l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona donava llum verd al pla urbanístic dels entorns de l'estació de la Sagrera, que permetrà transformar en hotels, oficines i habitatges els terrenys industrials i ferroviaris que hi ha al sud del barri de la Sagrera. Es tracta d'un dels principals plans urbanístics relacionats amb el pla de transformació del corredor ferroviari Sant Andreu - Sagrera aprofitant el cobriment de les vies i l'arribada del TAV. Al sector de l'entorn de l'estació s'hi faran 2.000 dels 10.000 pisos previstos al conjunt del corredor ferroviari. Aquesta operació de transformació urbana és clau en la posició inamovible de l'Ajuntament de Barcelona respecte del traçat del TAV. Per l'Ajuntament, l'alternativa del Vallès o la suspensió sine die del traçat actual mentre es busca una alternativa millor pel centre de la ciutat posaria en risc la transformació planificada des de finals dels anys vuitanta i que ha de servir per crear en una nova àrea de negocis i convertir-la en el motor d'activitat econòmica dels barris del nord de la ciutat.
També ahir, el Servei Català de Trànsit va decidir prendre nota del carril bus instal·lat ara provisionalment a la C31 sud i de la capacitat de trànsit de l'autovia. Trànsit valora seriosament la possibilitat de deixar-lo de manera permanent.