| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 21 de novembre de 2024


dijous, 15 de novembre de 2007
>

Montilla no demanarà la dimissió de cap ministre, encara que sigui del PP

Diu que el govern ha de ser «l'administració central» de les obres estatals

ANNA SERRANO. Barcelona
Les crides dels partits exigint «responsabilitats polítiques» pel desgavell ferroviari no van tenir efecte. El president de la Generalitat va insistir que no demanarà la dimissió ni de Magdalena Álvarez ni de cap ministre del govern espanyol, sigui del govern que sigui. La lliçó que extreu José Montilla de la crisi és que el govern ha planificar més enllà dels quatre anys que dura una legislatura i ser «l'autèntica administració central del país» en la gestió de les obres de l'Estat a Catalunya.


+ El president, José Montilla, durant una intervenció. / Foto: A. PUIG

La compareixença de Montilla va ser la prèvia del debat –avui al vespre o demà al matí– de la proposició d'ERC i ICV-EUiA en què es demana la dimissió d'Álvarez, en la qual el PSC es quedarà sol. El President sosté que, igual que no acceptaria que des de l'Estat li diguessin que un conseller ha de plegar, tampoc no ho pot demanar d'un ministre espanyol. «No demanaré ni ara ni en el futur la dimissió de cap membre del govern d'Espanya, amb independència del seu color polític», va dir, tot i les reclamacions.

En la seva intervenció, Montilla va defensar el paper de comandament que ha tingut el govern en la gestió de la crisi, malgrat que la responsabilitat, va assegurar, és de l'executiu estatal. L'anàlisi és que s'hi arriba per un cúmul de circumstàncies, entre elles un dèficit d'inversió estatal a Catalunya –amb el dit assenyalant a CiU i el PP– i un traçat per a l'entrada del TAV a Barcelona que, malgrat que «va ser un acord de tothom», hi havia constància que «era difícil». La lliçó que se'n desprèn és que els governs han de treballar «amb un compromís nacional de més perspectiva temporal que la d'una legislatura» per no deixar «hipoteques» als que vinguin. I això també comporta, com insisteix el tripartit, una major implicació de la Generalitat en les grans obres de l'Estat. Montilla va advocar perquè el govern «actuï com l'autèntica administració central del país, amb capacitat de coordinar les actuacions, de marcar prioritats i de fer seguiment de l'execució» d'aquestes obres.



EMPRENYAT, NO PESSIMISTA
Hi va haver un missatge d'optimisme. Per Montilla, la societat està «emprenyada» però això no és sinònim de pessimisme sinó símptoma «que té ambició i vol millorar».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Iceta acusa Mas de «no estar a l'altura»

>El finançament, la prioritat pel 2008

>«Nadal potser no se'n recorda»

>Álvarez amplia els bitllets gratuïts a rodalies fins a l'arribada de TAV a Barcelona

>El PP diu que Montilla va promoure el traçat del TAV per Bellvitge

>Un informe intern va alertar de perill al túnel de FGC cinc dies abans de tallar la línia

>Empat infinit, guanya Montilla

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.