| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 29 de desembre de 2024


dissabte, 10 de novembre de 2007
>

La CUP detecta en dos dies més de 300 plaques franquistes a Reus amb l'ajuda d'internet i dels ciutadans

Una vegada recopilades totes les plaques, en sol·licitaran la retirada al consistori

MIREIA LACÀRCEL. Reus
Des de fa dos dies, els membres de la CUP de Reus, juntament amb molts ciutadans reusencs, estan recopilant informació d'on es localitzen els símbols franquistes encara existents a la ciutat. A mesura que es van trobant nous símbols, la CUP els va introduint en un mapa a internet. Una vegada hagin recopilat tota la informació necessària, els membres de l'esquerra independentista presentaran la documentació al consistori reusenc i li sol·licitaran la retirada de tots els símbols feixistes.


+ Placa franquista al número 11 del carrer Misericòrdia Foto: . M.L.

Ara que només falta que la llei de la memòria històrica sigui aprovada pel Senat, després de superar el ple del Congrés el passat 31 d'octubre, la CUP de Reus va iniciar fa dos dies una campanya per detectar tots els símbols franquistes que encara queden a la ciutat. Des d'aleshores ja se n'han detectat més de 300, tot i que es preveu que la xifra continuï augmentant en els pròxims dies.

Els joves de l'esquerra independentista, però, no treballen sols, ja que disposen de l'ajuda dels ciutadans. Gràcies a les noves tecnologies, la CUP ha habilitat a la seva web de Reus una adreça electrònica perquè tothom que trobi signes pels carrers de la ciutat li ho pugui comunicar. «Volem portar a terme aquesta tasca d'una manera interactiva i participativa», explicava a aquest diari Bartomeu Castellano, un dels membres de la CUP. A més, a la seva pàgina d'internet, també s'hi pot trobar un enllaç a Google Maps, on surt el mapa de Reus amb tots els símbols localitzats als carrers en qüestió.

De moment, els únics símbols localitzats són plaques franquistes. «Són plaques del Ministerio de Vivienda en edificis construïts durant els anys cinquanta i seixanta, tal com ha passat a moltes de les ciutats dels Països Catalans, on els ajuntaments encara no han aprovat ni n'han dut a terme la retirada», denunciava Castellano. A més, també posava de manifest la incoherència que es donava en alguns carrers reusencs. «És sorprenent que carrers com el de la Sardana o l'avinguda Jaume I, amb noms de caire catalanista, coexisteixin amb signes de la dictadura.

Una vegada la CUP hagi recopilat tota la informació, serà entregada al consistori amb una petició: la retirada de cada una de les plaques franquistes.

A tot això, a més, s'hi suma la disconformitat de la CUP pel fet que avui dia encara hi hagi un carrer amb el nom d'un alcalde franquista, el carrer de l'Alcalde Joan Bertran.



«NO EN QUEDEN GAIRES»
Per la seva banda, la segona tinent d'alcalde de la ciutat, Empar Pont, ja va advertir que els dos grans símbols franquistes que hi havia a la ciutat –dos escuts– ja fa temps que s'havien tret. Un era a la façana de l'oficina de Correus de la plaça de la Llibertat, i l'altre estava exposat a la façana de l'institut Salvador Vilaseca. A part d'aquests dos, segons Empar Pont, els altres s'han anat traient i «no en poden quedar gaires».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Detecten més de 300 plaques franquistes en només dos dies a les façanes de Reus

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.