El desgavell ferroviari va tornar a centrar el consell executiu, més després que Foment hagi avançat que mantindrà el pla alternatiu de transport amb autobusos fins al 30 de novembre, cosa que fa pressuposar que el servei de rodalies no es restablirà fins al desembre. El govern, com va deixar clar José Montilla en el seu parlament en el consell executiu, es manté en el criteri que és prioritari garantir la seguretat. Després, el restabliment del servei de rodalies de Renfe, que ha de ser «quan abans millor», però amb la garantia que les línies tallades «funcionaran perfectament i no tornaran a ser interrompudes». El conseller de Governació, Joan Puigcercós, encarregat d'explicar els acords del govern, va insistir que «no es pot ser esclau d'una data» i va recordar que s'està treballant no només en el subsòl de les obres del TAV sinó també en les línies elèctriques i les vies. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques supervisa «exhaustivament» els treballs. La sensació, com va verbalitzar Joaquim Nadal a Rac1, és que la situació és límit i «ningú pot permetre's el luxe de cometre nous errors» ni en els treballs del TAV ni en el servei de rodalies de Renfe. Nadal considera «una provocació» que no s'hagin retirat els cartells que anuncien l'arribada de l'alta velocitat a Sants pel 21 de desembre. «Potser es podria posar un cartell provisional que demanés disculpes», va proposar. El govern veuria de bon ull aquesta possibilitat perquè, en paraules de Puigcercós, «el que s'hauria de fer és demanar disculpes a la gent, agrair el seu comportament cívic i la paciència que estan tenint».
No en tindrà prou, amb les disculpes. L'executiu estudia «les accions a emprendre» per reclamar les indemnitzacions pel tall de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat Llobregat-Anoia. Les compensacions a ciutadans i empreses, deixava clar Puigcercós, «formen part de la responsabilitat del govern espanyol», ja sigui a través de l'Adif o de Foment. Des de l'executiu, però, admeten que serà molt complicat calcular els perjudicis econòmics causats per l'aturada del servei ferroviari, que Pimec ja ha situat en 6,7 milions d'euros diaris.
Els partits també van incidir en la necessitat que el govern espanyol compensi els afectats pel tall de rodalies. ERC va condicionar ahir el suport al pressupost de l'Estat per al 2008 al fet que s'hi inclogui el ja demanat fons de compensació de 250 milions, que es transferiria en un termini de tres mesos a la Generalitat perquè fixés les mesures compensatòries a ciutadans i empreses. La proposta dels republicans es debatrà avui en la comissió de pressupostos de la cambra baixa espanyola. Des d'IU-ICV creuen que aquest fons de compensació s'hauria d'incorporar als comptes vigents, els del 2007, i no esperar als de l'any vinent a través d'un reial decret impulsat per José Luis Rodríguez Zapatero. Els ecosocialistes registraran una proposició no de llei al Congrés per garantir devolucions i indemnitzacions el novembre i desembre per als afectats.