«Aprofiten festes majors i esdeveniments puntuals a les ciutats per fer els controls, muntant uns bons enrenous i deixant tot el restaurant parat, encara que estiguis fent una sopa que hagis de servir al cap d'un minut», lamenta el gerent de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, Jesús Pastor, que no critica les inspeccions, sinó la manera com s'estan duent a terme.
FINS A FINALS D'ANY
La campanya d'inspeccions es va iniciar al mes d'octubre i durarà fins a finals d'any, amb el nom d'«economia irregular». Es tracta d'una intensificació de les inspeccions que ja es fan tot l'any per tal d'intentar detectar tots els casos de contractació fraudulenta –falta d'alta a la Seguretat Social, menors, etcètera–. Tot i que el sector de l'hostaleria és un dels prioritaris, la campanya afecta tots els sectors, segons va explicar la directora territorial del Departament de Treball a Girona, Núria Arnay. Tot el personal de la inspecció de Treball està implicat en la campanya, cosa que permet incrementar el nombre d'inspeccions habituals.
El sector de l'hostaleria va notar de seguida que la intensificació de les inspeccions coincidia especialment amb festes importants. «Van passar per la Garrotxa, Sant Hilari i Bescanó quan eren festes, i vam ensumar de seguida que passarien per Girona per Fires», diu Pastor, que afirma que no té constància que «s'hagués anat mai d'aquesta manera».
CARTA D'AVÍS
L'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial va enviar una carta a tots els seus associats e què se'ls suggeria que comprovessin que tots els papers dels seus treballadors estaven al dia. «Els restauradors ja saben que quan hi ha un contracte s'ha de legalitzar, però el problema és que moltes vegades els que fitxes per fer d'extres són els primers que no volen un contracte per un dia i, com que no hi ha prou personal, acaba sent un peix que es mossega la cua.»