Els dos detinguts en l'operació policial van passar a disposició judicial imputats per un presumpte delicte de falsedat de document públic (padró), un altre per falsedat de document privat (contracte de lloguer) i un possible delicte contra els treballadors. L'estructura piramidal estava integrada per altres ciutadans pakistanesos, que per coacció o per diners haurien accedit a empadronar els ciutadans polonesos estafats als seus pisos. De fet, el cap de la policia local va destacar que la investigació ha estat molt complicada, per la dificultat que suposava aconseguir testimonis que volguessin parlar. Fernández, que va comparèixer acompanyat per l'alcalde de Tortosa, va explicar que la detenció dels dos responsables de la xarxa ha estat la culminació d'una complexa investigació que ha durat 22 dies, i que finalment s'ha traduït en un atestat de 160 folis.
El desencadenant va ser l'arribada a l'Ajuntament d'un autobús de ciutadans polonesos, la majoria dones i noies joves, amb la intenció d'empadronar-se al municipi. La situació va despertar les sospites del personal del Departament d'Empadronament. Els treballadors municipals van alertar la policia local dels fets, i els agents van posar-se immediatament sobre la pista d'aquesta situació irregular. Així, la feina de la policia ha permès desarticular un entramat de persones que es dedicaven a empadronar els nouvinguts en diversos domicilis en què, en realitat, mai arribaven a residir. De fet, aquests immigrats eren portats directament des dels seus països d'origen fins a Tortosa, on es veien obligats a pagar entre 150 i 300 euros per ser empadronats al municipi. A més, la coacció econòmica continuava després, ja que els nouvinguts havien de pagar més diners per altres conceptes com ara l'habitatge i el trasllat als llocs de treball. Segons va explicar Fernández, les víctimes dels abusos també havien de destinar una part del sou a la comissió que percebien els responsables de la xarxa d'empadronament.
Per la seua banda, la polonesa detinguda estava empadronada dues vegades al municipi de Tortosa, i en cada una de les ocasions utilitzava el passaport i la seua targeta comunitària. A més, tenia dos domicilis diferents, amb l'objectiu de poder-hi allotjar més nouvinguts. Però en realitat, els immigrats vivien en unes condicions pèssimes, ja que la policia local va detectar fins a catorze persones dormint a terra en matalassos, en un pis de només 50 metres quadrats. De la mateixa manera, el ciutadà pakistanès, que mantenia una relació sentimental amb l'altra imputada, també figurava en cinc adreces diferents, però sense viure en cap dels domicilis. Les detencions dels dos responsables de la xarxa es van fer separades, els dies 22 i 23 d'octubre.