| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


dimecres, 24 d'octubre de 2007
>

Barcelona necessita un altre abocador

Entre el 2009 i el 2010 s'esgotarà la capacitat dels abocadors dels Hostalets i Cerdanyola per portar el rebuig dels ecoparcs

EMMA ANSOLA.
L'àrea metropolitana de Barcelona haurà d'afrontar, a partir del 2008, la localització de més terrenys on dipositar el rebuig que generaran els quatre ecoparcs –ara n'hi ha tres en funcionament– de què disposarà a partir del termini 2009-2010. Un horitzó que ve determinat per l'esgotament de la capacitat de deposició dels abocadors actuals, el dels Hostalets de Pierola, que té fixat el termini cap al 2009, segons tècnics d'aquest Ajuntament, i l'Helena, situat a Cerdanyola, que és a punt de rebre les primeres bales de l'ecoparc de Montcada i Reixac i que haurà d'estar tapat el 2010 per fer-hi el sincrotró. «No es tracta d'obrir un altre forat sinó de reomplir els que ja hi ha ara», va dir Carles Conill, gerent de l'Entitat del Medi Ambient.


+ Imatges de la prova pilot que es va fer a la pedrera de la Vallensana, a Badalona. Foto: LAIA BRUFAU

El rebuig que generen els ecoparcs de l'àrea metropolitana de Barcelona té un destí finalista, és a dir, cal portar-los a un abocador, anomenat també dipòsit controlat, o a la incineradora del Besòs. Fins ara el destí principal d'aquest rebuig era el dipòsit del Garraf, tancat a principi del 2007, i la pedrera de la Vallensana, a Badalona, on la prova pilot per reomplir el forat amb bales del rebuig d'ecoparc va acabar el 28 de setembre passat.



BADALONA
La finalització de la prova pilot a la Vallensana està pendent ara de rebre els resultats del comportament de les bales de residus dipositats a la pedrera, el seguiment del qual porta a terme l'Agència de Residus de Catalunya. Les primeres valoracions, però, ja avançaven que els resultats seran positius i que compliran la normativa europea que obliga a una reducció de la matèria biodegradable fins a un 15% en els residus que van a parar a abocador. Una segona fase de la prova pilot consistirà en la revegetació de la zona i la substitució de la coberta vegetal.

ELS HOSTALETS DE PIEROLA
Paral·lelament i amb l'objectiu de permetre el tancament del Garraf, el gener del 2006 es va signar una moratòria per ampliar la quantitat de residus que sense tractament previ s'aboquen al dipòsit de Can Mates, als Hostalets de Pierola. La disposició d'un abocador era un dels requisits per concedir la construcció del quart ecoparc de l'àrea metropolitana, que estarà enllestit, segons les primeres previsions cap al 2008. Tècnics de l'Ajuntament dels Hostalets expliquen que ja es comença a omplir la cinquena de les set cel·les de què consta l'abocador, la qual cosa comportaria, tenint en compte la situació actual, que el 2009 l'abocador ja fos ple.

CERDANYOLA
El clot de Ceràmiques Sugranyes, a Cerdanyola, conegut com l'argilera Helena, agafa el relleu a la Vallensana. És previst que les primeres bales de residus de l'ecoparc de Montcada i Reixac comencin a arribar al novembre, un cop acabin els treballs que porta a terme l'entitat metropolitana per impermeabilitzar la pedrera i permetre la deposició de bales de rebuig. Fins llavors, part del rebuig que genera l'ecoparc de Montcada i Reixac es destina a dipòsits controlats de Catalunya, segons explicava l'entitat metropolitana, sense arribar a concretar quins.

La planta de Montcada i Reixac rep les escombraries de Badalona, Montcada i Reixac, Badia del Vallès, Ripollet, Barberà del Vallès, Cerdanyola, Montgat i Santa Coloma de Gramenet. Ara la central ha deixat de fer bales i el rebuig es trasllada a l'engròs, sense tractar, als abocadors

El gerent de l'entitat metropolitana, Carles Conill, admet la necessitat d'aquest nou abocador però aclareix que l'entitat treballa des de fa temps perquè la solució passi per restaurar forats i no pas per obrir-ne de nous. «I això gràcies al bon resultat de les proves que s'han fet a les bales de residus que s'han dipositat a la Vallensana», diu Carles Conill. El gerent assegura que l'actual sistema d'infraestructures «digereix» bé els residus que es generen i que es mantenen les previsions establertes en el pla. «La nostra prioritat ara és consolidar el tractament dels residus i el seu embalatge perquè els resultats són bons», diu el gerent de l'entitat.

D'acord amb les proves que s'han fet fins ara el nou abocador a l'àrea metropolitana hauria de ser una antiga pedrera o argilera que s'impermeabilitzaria per rebre les bales.

Menys confiat es va mostrar el vicepresident de l'entitat metropolitana i regidor a l'Ajuntament de Barcelona (CiU), Joan Puigdollers. La instal·lació d'un altre abocador a l'àrea metropolitana «requereix un gran acord social», va dir. I hi va afegir: «Si bé els llocs per omplir hi són, també cal tenir el suport dels ajuntaments implicats i dels ciutadans.» Puigdollers no va dubtar a qualificar l'emplaçament del nou abocador de «gran repte d'aquest mandat per als responsables de l'entitat metropolitana».

El pla d'infraestructures previst per l'Agència de Residus ja preveu la construcció d'aquest abocador i situa la seva futura capacitat en 600.000 tones. Aquest organisme, que no va voler fer declaracions, té enllestit l'avantprojecte de llei de modificació de la llei reguladora de residus que preveu que la construcció d'abocadors no estigui subjecta a l'atorgament de la llicència municipal. Serà el pla territorial d'infraestructures el que finalment determinarà els indrets.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.