| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


diumenge, 21 d'octubre de 2007
>

Crisi matrimonial al federalisme

López Burniol (CpC) aposta per permetre l'autodeterminació als territoris que no estiguin satisfets

J. FOGUET. Barcelona

+ López Burniol, Arregi, Del Olmo, Oliver i Carme Valls. Foto: CPC

Federalisme sí, però quin? Aquesta fou una de les reflexions de fons que van quedar en l'aire després d'un intens debat ahir a la I Trobada de Ciutadania per la Democràcia que va organitzar Ciutadans pel Canvi (CpC). L'entitat que presideix l'exdiputada Carme Valls va dedicar al federalisme una taula que va reunir dirigents de diverses plataformes civico-polítiques com CpC: Enrique del Olmo (No Nos Resignamos, Madrid), Ángel Oliver (Plataforma Navarra por el Cambio), Joseba Arregi (Aldaketa-Cambio por Euskadi) i Juan José López Burniol (notari i membre de CpC).

Tots els ponents van coincidir que el federalisme asimètric dintre de l'Estat espanyol seria el més desitjable, però «des que Andalusia va forçar el cafè per a tothom», com recordava l'exconseller del govern basc, Joseba Arregi, va fer que només hi hagués la via possible d'un federalisme simètric. Diagnòstic rodó, compartit i gens esperançador.

Finalment va aparèixer amb la seva posada en escena notarial, Juan José López Burniol, que va ser molt clar: «El que passa a Espanya és el que passa en els matrimonis en profunda crisi, sense maltractaments, però amb manca d'un projecte comú, no vols estar amb l'altre.» Després d'arrencar alguns somriures entre el públic, el reconegut maragallista de la societat civil va subratllar que «hi ha dues opcions: o el federalisme simètric unitari o permetre l'autodeterminació a aquells que no estiguin satisfets i la desitgen».



PRESÈNCIA DE MARAGALL
A meitat de l'acte va entrar a l'auditori de la Residència d'Investigadors de Barcelona l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, acompanyat pel seu germà i conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall. Hi va haver una ovació sincera i sentida del públic, que fins al final de l'acte no va saber l'anunci de l'expresident sobre el seu estat de salut, quan Carme Valls ho va dir, llavors hi va haver encara més aplaudiments.

Però Ciutadans pel Canvi, segons va apuntar Valls, continuarà encara amb més força i impuls la seva tasca per la millora de l'autogovern, que començà amb la seva fundació el 1999 donant suport a la candidatura de Pasqual Maragall a la presidència de la Generalitat.

A més, ahir es va acordar obrir un treball de reflexió continuat de totes les associacions presents en la trobada tot treballant en xarxa federal per fer pedagogia, formació i debats sobre el federalisme i la futura organització federal de l'Estat.

Enmig d'un debat intens i de diverses reflexions Arregi va fer seves les paraules de Giovanni Sartori i va indicar que «el multiculturalisme és la mort del pluralisme» i va apuntar que cal «una federació ben entesa». Tots van estar-hi d'acord, però no gaire esperançats.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Partit Català d'Europa i la Fundació Catalunya-Europa

>Montilla diu que, «amb carnet o sense», té l'estima socialista

>Maragall anuncia que li van diagnosticar un principi d'Alzheimer «fa uns mesos»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.