Eren dos quarts de dotze i fins aquell moment no s'havia produït cap situació de risc ni s'havia produït cap agressió prèvia que justifiqués el desallotjament a cops de porra de la vintena de persones que s'havien situat darrere la cinta policial per seguir els treballs de desallotjament. S'hi havien aplegat veïns de l'associació Avis del Barri, contrària al pla d'enderroc de les cases barates del Bon Pastor, i una dotzena de joves d'un col·lectiu alternatiu que els dóna suport. Alguns d'ells provocaven els agents amb insults. Però la cosa no anava més enllà de la violència verbal, similar en la forma i el to a la d'altres conflictes veïnals que de tant en tant passen a Barcelona.
L'espurna va saltar quan algú d'entre els concentrats, voluntàriament o involuntàriament, va fer caure la cintà de plàstic que la policia havia col·locat. Un dels agents es va llançar cap a ell, i uns altres el van acompanyar. Hi va haver empentes i algun cop de porra. En aquell moment es va descontrolar la situació. Un dels joves va aprofitar per colpejar un dels guàrdies. Al cap d'uns moments semblava que la situació es calmava. Va ser llavors que el cap que comandava l'operatiu de la Guàrdia Urbana va donar l'ordre de desallotjar el carrer: «Tots fora!», va cridar. La resta dels agents van treure ràpidament les porres, es van col·locar els cascos i van desallotjar el carrer a cops de porra.
No hi va haver contemplacions. Van rebre tant alguns dels joves que es van enfrontar als agents com la gent gran que va intentar marxar d'allà com va poder. També alguns dels periodistes que cobrien la informació del desallotjament de les cases. Dos càmeres de televisió i una fotògrafa van acabar amb contusions. El més malparat va ser el de la televisió d'àmbit metropolità Canal 25 Manuel Ruiz. En lloc de fugir fora del carrer, va intentar passar a l'altra banda del cordó pensant que els agents l'hi deixarien passar. Però va passar just el contrari. Malgrat que portava la càmera, un grup d'agents el van envoltar i li van propinar cops de porra durant una estona, al cap, al tronc, als braços i a les mans. Hores després, el càmera presentava una denúncia contra la Guàrdia Urbana per agressió, acompanyat de la directora del canal. Un càmera de Tele 5 també va rebre cops durant la corredissa.
Una altra contusionada era la veïna d'una de les cases barates, Carmen Alteza. Aquesta senyora de 62 anys havia explicat a aquest diari moments abans de la càrrega que era allà més aviat per intentar calmar el seu marit, «que es posa molt nerviós». El cas és que en el moment de la càrrega no va fugir prou de pressa i va rebre algun dels cops de porra indiscriminats. A l'ambulatori del barri, situat a un centenar de metres d'allà, la van atendre per contusions a les cames.
Com ella, hi va haver almenys una desena de ferits lleus per contusions. Alguns es van quedar al lloc una bona estona. Un home d'uns cinquanta anys s'aixecava la samarreta per mostrar les ferides a les càmeres, i alguns dels joves presentaven ferides evidents al cap i als braços. D'altres van marxar de seguida a l'ambulatori.
INVESTIGACIÓ INTERNA «D'OFICI»
La regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, va anunciar l'obertura d'un expedient informatiu per aclarir per què s'havia produït la càrrega policial i si hi havia hagut «mala praxi» en aquesta actuació. Tot i això, hi va afegir que era una investigació d'ofici que «s'obre sempre que hi ha una càrrega», i va defensar d'entrada la professionalitat dels agents i de l'intendent que comandava l'operació. Escarp va subratllar el fet que «el cordó policial s'havia trencat i hi havia una aglomeració de persones», tot i que van ser els agents els que van creuar la línia del cordó i no al revés. A la regidora només li constaven «tres o quatre ferits lleus» entre els concentrats, i tres agents de la Guàrdia Urbana ferits «amb contusions i rascades».
L'associació Avis del Barri preparava ahir a la tarda una denúncia col·lectiva per «agressió», per sumar-la a les que haguessin presentat de manera individual.