| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 21 de novembre de 2024


dijous, 18 d'octubre de 2007
>

Un matamosques, guardó d'aquest any dels premis Mosques de la Informació

És obra de l'artista olotí Quim Domene, que s'ha inspirat en el concepte d'objecte escultura

GEMMA BUSQUETS. Girona
Un matamosques obra de l'artista Quim Domene (Olot, 1948) és la peça que s'entregarà com a guardó de les Mosques de la Informació, els premis que atorga el Col·legi de Periodistes de Girona. La peça dissenyada per Domene entronca amb la tradició creativa de Marcel Duchamp, el concepte d'objecte escultura. «Com un objecte banal, si es canvia de context, es converteix en una obra d'art», va explicar Domene, que va citar el cas de l'orinal de Duchamp. La peça escultòrica està realitzada en ferro pintat i hi ha impresa per serigrafia una mosca, símbol dels periodistes gironins i animal molt present en l'obra de l'artista olotí.


+ Quim Domene, amb l'escultura. Foto: LLUÍS SERRAT

«És la primera idea que se'm va ocórrer quan em van fer l'encàrrec, i de tan evident em pensava que algú ja l'hauria creat», va dir ahir Quim Domene durant la presentació de l'escultura. En cada edició, el Col·legi de Periodistes encarrega el disseny del premi a un artista diferent de les comarques gironines. Domene, que ha realitzat la peça en un temps rècord, va assenyalar que el matamosques és un objecte que «estèticament» l'atrau i que com «els bons dissenys ha aguantat el pas del temps». La forma –una base li confereix un aire de trofeu– i aquesta atemporalitat són dos dels motius que van inspirar l'artista. La simplicitat del matamosques, però, no està exempta d'un fort contingut conceptual. L'artista va explicar que, igual que Marcel Duchamp va convertir un orinal en objecte d'art, ha volgut traslladar l'objecte del seu àmbit casolà –«normalment la cuina»– als prestatges d'honor dels guardonats. El fet que un dels guardonats amb les Mosques sigui el cuiner Ferran Adrià també ha motivat la reflexió de Domene: «Si un cuiner es considera un artista perquè el conviden a una fira d'art contemporani, la Documenta de Kassel, un matamosques també es pot considerar una escultura.» L'artista va insistir que el matamosques no té cap connotació negativa. «Matar el missatger?», es va preguntar Domene. «La mosca del trofeu és viva, i normalment sempre s'acaben escapant», va declarar l'artista.



MOSQUES DEL COL·LEGI
El president del Col·legi de Periodistes de Girona, Narcís Genís, va fer públic ahir el nom dels dos guardonats amb les Mosques del Col·legi, que s'atorguen en reconeixement a la tasca professional: el càmera de TVE a les comarques gironines, Miquel Sans (Girona, 1947), i L'Atípic, la revista que des de fa vuit anys realitza la fundació del Grup Editor de la Revista del Discapacitat.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Bulli, Mosca de Sant Narcís

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.