| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de gener de 2025


dissabte, 13 d'octubre de 2007
>

Catalunya tira milles

Les cues a les carreteres contrasten amb la gairebé nul·la presència de banderes als carrers

ANNA SERRANO. Barcelona
Ni banderes, ni símbols. Si alguna cosa va caracteritzar la jornada del 12 d'octubre a Catalunya van ser les cues, de fins a 22 quilòmetres en algun cas, que hi va haver a les carreteres en l'inici de tres dies de festa. Catalunya va tirar milles i va passar de llarg de la celebració del Día de la Hispanidad, aliena a l'escalada de tensió entre el PP i el PSOE que es viu a l'Estat i d'una manera especial a la capital, Madrid. Va ser una jornada sense incidents remarcables, ni en la concentració d'ultradreta d'homenatge a la bandera espanyola que es va fer a la plaça de Sant Jordi de Montjuïc, a Barcelona, on uns joves van cremar fotos de Carod-Rovira i una estelada, ni tampoc en la manifestació d'independentistes, en què també es va calar foc a fotos dels darrers deu reis borbons.


+ Montilla, al costat d'Aguirre i Gallardón, ahir, durant la desfilada militar del 12-O. Foto: J.L. PINO EFE

Sensació de diumenge en el que es presentava com el 12-O més crispat d'ençà de la transició. Només hi va haver una participació massiva –segurament involuntària– en les cues que, des de primera hora i durant bona part del matí es van viure a les carreteres catalanes. En la concentració de la ultradreta espanyola a Barcelona, hi va haver uns 500 participants –300 segons la Guàrdia Urbana–, i la manifestació independentista de Lleida va doblar aquesta quantitat, amb un miler de persones. Res a veure, però, amb els 235.000 vehicles que ahir van sortir de l'àrea metropolitana de Barcelona, segons el Servei Català del Trànsit.

La tranquil·litat i la normalitat van ser la tònica d'un dia que el PP –amb un vídeo amb escenificació de cap d'estat i tot– havia intentat convertir en la gran jornada de la reivindicació d'una Espanya unida contra l'«amenaça» dels secessionistes, de la qual fa responsable el PSOE «per haver donat ales» a ETA, a Ibarretxe, als independentistes... Però Catalunya es va mostrar aliena a la creixent escalada de crispació entre els populars i els socialistes espanyols, amb Madrid com a principal escenari, situació que s'agreuja a mesura que s'acosten les eleccions estatals. A Catalunya es van veure poques banderes espanyoles als balcons –Mariano Rajoy havia proposat que s'hi lluïssin «amb orgull»– i tampoc no abundaven les senyeres –en un intent de contrarestar la campanya del PP–. Tot i això, el president del PP a Catalunya, Daniel Sirera, va trobar «molts catalans» celebrant el Día de la Hispanidad i, en un to que recordava Rajoy, va reclamar al govern que organitzi un acte institucional per celebrar «una festa de tots». Una festa, però, que no és compartida ni sentida per tothom: la JNC, les joventuts de CDC, que ahir van penjar una cinquantena de pancartes amb el lema «11 de Setembre, sí, 12 d'octubre, no» per deixar clar que el 12-O «no hi ha res a celebrar»; i les joventuts d'Esquerra, les JERC, també van fer una cinquantena de botifarrades arreu del territori en contra de la celebració del Día de la Hispanidad. El portaveu parlamentari dels republicans, Joan Ridao, hi coincidia: «Esquerra no celebra res.» Ridao criticava el to que el PP ha donat a una celebració que «sembla que torni a ser el día de la raza». La crítica al PP va caracteritzar la reacció dels partits, que, a diferència de molts catalans, no van començar el cap de setmana. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va deplorar «l'intent d'apropiació dels símbols i de la mateixa idea d'Espanya», i va titllar de «ridícul» el vídeo de Rajoy. «Només provoca divisió i alimenta l'enfrontament entre posicions radicals», va dir, i va recordar que la separació entre «bons i dolents» és pròpia de la dictadura. CiU, però, creu que no tota la culpa és del PP, i responsabilitza el PSOE de deixar-se arrossegar per l'estratègia de confrontació del PP. «Es comporten com uns autèntics tifosi del nacionalisme espanyol», va dir Josep Antoni Duran i Lleida, referint-se a Rajoy i a Rodríguez Zapatero. Pel líder de la federació, Artur Mas –que amb Duran va optar pels castells–, el PP i el PSOE disputen «una competició d'espanyolisme».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Xiulets i crits per a Rodríguez Zapatero i visques al Rei

>Connotacions feixistes a Montjuïc.

>Foc i botifarres per la Hispanidad

>Les JERC, a Sant Climent Sescebes.

>Retrats borbònics en flames a Lleida.

>Catalunya se'n va de cap de setmana

>D'avinguda de la Hispanitat a Lluís Maria Xirinacs.

>Campanya sobiranista.

>Indiferència a Catalunya per la Hispanidad

>Catalunya respon amb la indiferència

>Catalunya respon amb la indiferència

>Catalunya respon amb absoluta indiferència

>Catalunya respon amb la indiferència

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.