Les instal·lacions dels centres no són de grans dimensions i la majoria tenen entre 12 i 30 metres quadrats de plaques solars, però en el conjunt de Catalunya els centres educatius amb instal·lacions que capten l'energia solar suposen més de tres quilòmetres quadrats. S'ha de tenir en compte que amb uns dotze metres quadrats de plaques l'estalvi d'emissions de CO2 a l'atmosfera és de dues tones cada any.
L'institut Vallvera de Salt és un dels centres adherits a la Xesca i l'únic de Catalunya que també està integrat en el projecte Solarízate, impulsat per l'organització Greenpeace i l'organisme estatal de l'Institut per la Diversificació i l'Estalvi d'Energia.
El coordinador del projecte d'Educació Ambiental, Xavier Sàbat, fa una valoració molt positiva «perquè serveix per sensibilitzar els alumnes del centre i de les escoles del municipi que visiten la instal·lació». Des del 2002, la instal·lació d'aquestes 25 plaques han servit per generar 10.000 Kvh, fet que suposa un estalvi de 4,3 tones d'emissions de CO2.
La majoria d'integrants de la xarxa d'escoles solars de Catalunya aprofiten les instal·lacions solars per promoure programes mediambientals al centre, en què es potencia el reciclatge del paper, la gestió dels residus, accions per controlar el consum energètic o la realització del compostatge. Del centenar de centres que componen la xarxa, una seixantena tenen instal·lacions solars tèrmiques amb l'objectiu d'escalfar l'aigua sanitària, mentre que una quarantena disposen d'instal·lacions fotovoltaiques.
En alguns dels centres de Xesca, com per exemple, l'IES Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat, l'IES Narcís Oller de Valls, l'IES Baix Penedès del Vendrell o l'IES Cassà de la Selva es permet veure en temps real la captació d'energia de les instal·lacions, segons la radiació que capten les plaques en cada moment del dia.
L'IES Baix Empordà de Palafrugell és un altre dels instituts d'adherits a la xarxa d'escola solars de Catalunya des de fa quatre cursos i utilitzen l'energia solar per escalfar l'aigua del gimnàs. «La voluntat és contaminar el menys possible i treballar el medi ambient des del centre», explica el cap d'estudis de l'institut, Llorenç Morell. La Xesca exemplifica el compromís del centenar d'escoles i instituts adherides a la xarxa per frenar el canvi climàtic i fomentar la pedagogia entre alumnes i estudiants que permetin un canvi de costums de la societat en pro de l'estalvi energètic.