La proposta aprovada per unanimitat de tots els grups representats al districte de Ciutat Vella compromet aquest organisme a «abordar, amb tots els esforços i els recursos necessaris de caire polític, tècnic i pressupostari, la problemàtica dels apartaments turístics del districte, al llarg d'aquest mandat 2007-2001». A més a més, la proposta hi afegeix: «Ciutat Vella és un dels districtes més afectats per aquest problema i creiem que cal elevar-lo a la prioritat estratègica d'actuació pel que fa a la inspecció i el tancament dels apartaments turístics il·legals i a la inspecció dels que, tot i ser legals, són objecte de molèsties i afecten la convivència en les comunitats de veïns.»
Cap grup excepte CiU, que la va presentar va fer cap comentari més i simplement hi van votar a favor. La regidora de Ciutat Vella, Itziar González, després de la votació, només va recordar que aquesta proposta respon a un «repte» que intentarà assolir «amb gust i esforç». La regidora, però, ja ha manifestat en alguna ocasió el seu objectiu d'aconseguir una harmonia més gran entre els usos turístics i els usos ciutadans dels espais públics de Ciutat Vella. I aquesta proposta sobre els apartaments turístics segueix aquesta mateixa línia.
Els empresaris dels apartaments turístics no estan en contra d'aquesta iniciativa; al contrari, ells van ser els primers interessats que el pla que va impulsar l'anterior regidor de Ciutat Vella, Carles Martí, per combatre els apartaments il·legals funcionés perquè aquests apartaments constitueixen una competència deslleial que els perjudica molt. Mestres recorda que durant mesos han hagut de fer nombroses gestions i adequacions de les seves instal·lacions per aconseguir adaptar les seves llicències i els permisos a la nova situació legal que els ha imposat l'Ajuntament, seguint tots els nous requisits. Mestres es queixa que aquests tràmits han comportat el pagament de més taxes i que, després de nou mesos de l'acabament del termini per fer aquests tràmits, els associats «encara no han rebut la llicència municipal».
RECLAMA QUE ELS ESCOLTIN
L'associació Apartur es pregunta «com pensa combatre ara l'Ajuntament els apartaments il·legals». També es queixa que ningú hagi consultat l'associació abans de prendre aquesta decisió, quan ja ha demanat mantenir una trobada amb la regidora del districte, sense èxit. «Ens sobta molt que prenguin aquest tipus de decisions sense consultar-nos a nosaltres, que sabem de què va el problema i que estem organitzats com a entitat, i després d'haver col·laborat amb el districte durant tres anys per fomentar el civisme, per exemple», deia Joaquim Mestres.