Se'n van assabentar per casualitat, però ràpidament s'han sumat al moviment reivindicatiu i d'oposició a la línia d'alta tensió. Són els membres d'un centre de retir de budisme tibetà, anomenat Samye Dedhi Ling, que és l'únic de Catalunya en què es fan recessos espirituals de llarga durada. Tenen dues masies, la Fradera i el Rossell, situades en un paratge aïllat de Castanyet, a Santa Coloma, en el qual homes i dones per separat practiquen la seva religió. En total són gairebé una trentena de persones.
NOU PERÍODE DE RECÉS
El futur tram de la línia que ha de connectar Sant Hilari amb la subestació de Riudarenes, que encara no està aprovat, passarà a 200 metres d'una masia i a uns 400 de l'altra. Els membres d'aquest centre budista s'han començat a mobilitzar perquè l'any que ve comencen un altre període de retir de quatre anys. «El nostre objectiu és estar en un lloc enmig de la naturalesa, amb tranquil·litat, sense contaminació acústica ni electromagnètica. I no tindrem res de tot això quan comencin les obres», explica una portaveu del centre. I és que el tipus de meditació que practiquen, que prové del llinatge Karma Kagyu, requereix estar en un lloc estrictament aïllat. Una circumstància que no es produirà si finalment la línia els passa a tocar de casa. Pel paratge hi haurà obrers, maquinària, soroll... Tot allò que aquests practicants budistes volen evitar. «El recés no només té una finalitat personal, sinó que també consisteix en preparar-nos per ajudar als altres. Té una finalitat altruista i de benefici pels demés», defensen.
A part, no només els afectarà quan estiguin aïllats. «Entre els períodes de recés fem cursos de meditació, als quals hi assisteix molta gent», continuen explicant.
REIVINDICATIUS
Tot plegat els ha empès ha adherir-se a la plataforma No a la Mat, que els assessora en tots aquells tràmits que han de realitzar per evitar que afecti la seva finca. També han iniciat una recollida de signatures, informen tota la gent que passa per les seves masies i han enviat una carta al Síndic de Greuges en què demanen empara. A part, aviat es reuniran amb l'alcalde de Santa Coloma per intentar formar una associació d'afectats per la línia de 400 kV al municipi de Santa Coloma.
CRIDA A LA MOBILITZACIÓ
La seva preocupació, però, no només és a nivell personal. «No s'ha demostrat que la línia sigui l'única via per garantir el subministrament elèctric a les comarques gironines. Hi ha altres sistemes que són menys impactants amb el medi ambient», reivindiquen. I fan una crida a la mobilització social contra aquest projecte: «Afecta tothom, no només a qui li passa pel costat. El territori és de tots i si fem una major pressió social, podem evitar que es faci aquesta infraestructura. No només podem aturar el tram que no està aprovat, sinó que fins i tot podem aconseguir que es facin enrere pel de Sentmenat-Bescanó», diuen.
Alerten del possible perill que pot tenir l'alt voltatge en la salut de les persones i exigeixen a Red Elèctrica i a les administracions més transparència. «No es pot fer un projecte com aquest sense demanar l'opinió de la gent, no només als gironins, sinó de tot Catalunya», afirmen. I es mostren segurs que les coses es poden fer d'una altra manera. Centenars de persones van participar ahir en un acte reivindicatiu contra la línia de 400 kV, a Vilanna, Bescanó. Els assistents van fer una caminada per espais afectats pel projecte i van fer una fotografia d'un rètol humà que deia «No a la MAT». Després es va fer un dinar popular.