| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dijous, 4 d'octubre de 2007
>

Aproven la llei que hauria de permetre desgovernamentalitzar els mitjans públics

La CCRTV perd el seu nom i neix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, gràcies a l'acord del tripartit i CiU

JOAN FOGUET. Barcelona
Un altre pas endavant per la normalització i llibertat dels mitjans públics catalans. Ahir es va donar llum verd a la proposició de llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que substitueix la llei de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i que pretén assegurar la independència dels mitjans públics. El PP i Ciutadans van votar en contra de la llei perquè s'oposen al fet que el català sigui la «llengua institucional» dels mitjans públics catalans. La principal novetat de la llei és que el consell d'administració se substitueix per un consell de govern de dotze membres que serà elegit per una majoria de dos terços al Parlament, «després que el CAC els proposi i verifiqui la seva idoneïtat». S'espera tenir el nou organigrama fet abans de Nadal.


+ El conseller Tresserras i la convergent Batalla. Foto: A. PUIG

Aquesta llei de reforma de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) estava pendent des del 1999 i, per tant, la seva aprovació ha estat celebrada com un èxit pels seus ponents. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, es va mostrar satisfet amb el naixement de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, però també va voler ser exigent tot dient que «el repte ve ara, amb la seva aplicació».

El nou ens estarà governat pel consell de govern, que s'encarregarà d'establir les directrius bàsiques de l'organització empresarial de la Corporació i les seves filials. El consell de govern estarà integrat per dotze membres, persones amb mèrits professionals rellevants, que seran escollits pel Parlament mitjançant una majoria de dos terços, després que el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) en verifiqui la idoneïtat. La cambra també elegeix per majoria de dos terços el president o presidenta del consell de govern entre els membres que l'integren.

Els diversos grups parlamentaris van expressar amb molta cordialitat els motius del sentit dels seus vots. Tant fou així que va semblar que el diputat del PP Santi Rodríguez va reflexionar en veu alta sobre si calia canviar-lo.

La diputada de CiU Joana Ortega va reconèixer: «Segurament aquesta no és la llei que hauria fet Convergència i Unió, però sí que els puc dir que d'aquesta llei en compartim l'esperit, és una llei que sentim i hem fet nostra.» Ortega va mostrar l'esperança que els canvis «permetin tornar a liderar l'espai, el mapa comunicatiu català».

Des del PSC Joan Ferran va felicitar CiU per la seva actitud. El republicà Carmel Mòdol va celebrar l'elaboració d'una llei que ha costat tant, de la mateixa manera que la diputada d'ICV Dolors Camats va asseverar que li hauria agradat que el CAC tingués un paper que «anés més enllà d'allò establert en aquesta llei» i fugís de la instrumentalització.



LLENGUA INSTITUCIONAL
El popular Santi Rodríguez va assegurar que el seu grup no podia estar d'acord amb el fet que el català sigui la llengua institucional dels mitjans públics, un «concepte desconegut en l'ordenament jurídic».




Dotze membres - El consell de govern de la Corporació de Mitjans Audiovisuals (CCMA) tindrà dotze membres que seran periodistes contrastats i que tindran àmbits d'actuació marcats.

Recomanació del CAC - El CAC recomanarà els candidats del consell al Parlament.

Mandats limitats - La llei estableix que els membres del consell de govern de la corporació tindran un mandat de sis anys, de la mateixa manera que el president del consell, i que cada tres anys es renovaran lameitat dels membres del consell de govern.

Dos terços - Com a fruit de la negociació que van mantenir al juny els grups del PSC, ERC i ICV-EUiA amb el de CiU, el consell de

govern de la Corporació només haurà d'aprovar obligatòriament per

una majoria de dos terços el contracte programa i el nomenament del

seu director general.



Pressupostos - Els pressupostos es podran aprovar per majoria simple en una tercera votació si és impossible fer-ho per una majoria de dos terços en les dues primeres votacions.

Consell assessor - .Aquest consell

assessor de continguts i de programació estarà format per 21 membres nomenats pel Parlament entre persones de prestigi reconegut.



Inversions obligades - La Corporació haurà de destinar com a mínim un 6% de la xifra total d'ingressos a finançar pel·lícules i sèries d'animació europees i catalanes.

TV3 i Catalunya Ràdio - .El consell de govern serà el que triarà el director de TV3 i de Catalunya Ràdio.

Conseller exigent - .El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va indicar que «el que farà bo el consell serà el mateix consell».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'apartheid de Ciutadans

>Montilla assegura que en aquesta legislatura es trencarà el monopoli d'Aena

>Aproven la llei per desgovernamentalitzar els mitjans públics

>Aprovada la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

>Aproven la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

>Aproven la llei de mitjans de comunicació públics

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.