Catalunya és un dels països que més adopcions porta a terme al Nepal. De fet, durant el primer trimestre ja s'havien tancat satisfactòriament 17 casos. La responsable de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA), Sílvia Casellas, assegura que tant les famílies com el Departament d'Acció Social de la Generalitat estan d'acord que s'elabori una nova normativa que afavoreixi la protecció dels drets dels infants i vetlli per la rigorositat dels processos, posada en dubte en els últims mesos. Explica, però, que al contrari que a la Xina on també s'ha canviat recentment la legislació el govern del Nepal no va avisar amb antelació i va optar per suspendre els processos de cop. Així, van limitar el marge de maniobra als països adoptants negant-los un període d'adaptació. Per tant, no es va poder avançar cap expedient, com s'havia fet a la Xina. «Hem contactat amb el govern nepalès, concretament amb el ministeri de Dona, Menors i Benestar Social, l'ambaixada espanyola a Delhi i el ministeri d'Afers Estrangers per fer un seguiment dels casos», diu Casellas. La decisió, però, és a les mans del govern del Nepal que actualment viu una altra crisi. La responsable espera que «s'aixequi la suspensió al més aviat possible», però no s'atreveix a donar cap data concreta. A més de les 50 famílies que ja tenien la criatura adjudicada, n'hi ha una cinquantena més que havien començat els tràmits. La decisió del Nepal també ha afectat més d'un centenar de famílies de l'Estat espanyol.
La nova legislació xinesa, que va entrar en vigor al maig, ja ha afectat les adopcions: ha deixat de ser el país més sol·licitat per les famílies que volen adoptar. Ara té davant Rússia i Etiòpia. Un altre dels factors que ha frenat els afillaments a la Xina és el temps d'espera: s'ha passat de sis mesos a dos anys i mig de mitjana. Casellas veu una explicació en l'allau de sol·licituds que ha hagut d'afrontar el país en els últims anys. Tot i això, a Catalunya s'hi han fet durant el primer trimestre d'aquest any 113 adopcions.
Rússia és un altre dels països que ha tingut restriccions en l'últim any. De moment, només dues de les cinc entitats col·laboradores en adopció internacional (Ecai) que treballen al país han estat autoritzades per part del govern rus que du a terme una revisió dels processos. Casellas espera que «aviat» les tres restants aconsegueixin el permís per continuar amb les adopcions. Rússia és un dels països on es pot adoptar per lliure. Així, durant el primer semestre de l'any s'han tancat satisfactòriament 113 expedients. Durant els primers sis mesos d'aquest any, s'han adoptat 91 infants catalans i 495 provinents d'altres països.