| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de novembre de 2024


dimarts, 18 de setembre de 2007
>

Mercats centenaris

Poblacions com Reus, Valls, Montblanc o Gandesa mantenen el mateix dia de venda ambulant des de l'edat mitjana

M.F.N.. Tarragona
Fruita, verdura, roba, estris per a la llar i, fins i tot, animals. Si bé el tipus de productes dels mercats ambulants ha anat variant al llarg del temps, moltes localitats del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre continuen organitzant el mercat el mateix dia que se celebrava a l'època medieval. És el cas, per exemple, de Valls (es fa els dimecres, des del 1210) o Reus (dilluns, des del 1342), Montblanc o Gandesa. Gaudir d'un dia de mercat a la setmana era un privilegi que atorgaven els reis a les viles més pròsperes. A partir del segle XII, l'activitat mercantil va transformar l'agrària, potenciant els monocultius de vinya i olivera al Camp. Després de segles de comerç ambulant, actualment els marxants topen amb nous competidors: els basars xinesos i les grans superfícies.


Durant l'edat mitjana, Tarragona, i sobretot Tortosa, es va convertir en el centre econòmic de l'economia regional, gràcies a la importància dels seus mercats i a les rutes portuàries. A Tarragona, els mercaders es posaven a vendre a la plaça de les Cols i la fira es feia, les dues darreres setmanes d'abril, a la plaça de la Font, llavors anomenat corral. En aquesta fira, hi destacava el mercat d'animals i «probablement era un dels principals llocs del Principat en aquesta mercaderia», relata la professora d'història medieval de la URV Maria Bonet.



ESCLAUS DE TORTOSA
Durant la segona meitat del segle XII, «Tortosa ja era una important ciutat mercantil andalusina», explica la professora de la URV. A més de comerciar amb productes de la terra i exportar-los, la capital del Baix Ebre era un punt importantíssim per a la compravenda d'esclaus. Tant, que fins i tot hi havia una institució que regulava el comerç d'humans. Després de la reconquesta cristiana del 1148, hi ha documentada la venda d'esclaus procedents de Tortosa (la majoria musulmans) a Gènova, explica la professora de la URV. A Tortosa s'hi celebraven dues fires que duraven un mes cadascuna.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>A l'ombra de Tortosa i Tarragona

>A Montblanc, sense cacau

>«Pago més per una parada al mercat tres dies a la setmana que per una botiga a la rambla Nova»

>Antiquaris i brocanters.

>«La clientela es fa gran»

>Tarragona,1.555 punts

>Els que no tenen permís

>Moltes poblacions mantenen el mateix dia de venda ambulant des de l'edat mitjana

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.