La modificació del Pla General Metropolità és el pas previ necessari que permetrà que l'Ajuntament pugui expropiar tot un seguit de finques que han quedat abandonades per circumstàncies molt diverses. En alguns casos, perquè els propietaris han mort sense fer testament o sense hereus i ningú més se n'ha ocupat durant anys. En d'altres, perquè van ser herències que no van interessar els propietaris i les van deixar abandonades. Finques que, amb propietaris legítims o desconeguts, no han tingut el procés de manteniment i conservació pertinent i ara són punts negres o espais insalubres. Aquestes, però, només constitueixen una part de les finques sobre les quals l'Ajuntament actuarà per habilitar aquests més de 370 pisos socials, i en realitat són una minoria. N'hi ha d'altres que ja són propietat de l'Ajuntament i que, per tant, entraran en el procés de creació d'habitatge sense haver de ser expropiades. Entre els espais amb què compta l'Ajuntament també hi ha alguns solars, i per tant, uns 90 pisos seran de nova planta.
Amb aquest projecte, l'Ajuntament de Barcelona comença a explotar un nou sistema que utilitza sòl per fer-hi habitatges. I Ciutat Vella és precisament un dels barris de la ciutat amb una manca més gran d'espai per poder fer-hi habitatge social, atès que és un barri històric i els carrers es disposen d'una manera molt atapeïda.
DUES FINQUES EXCLOSES
Quan es va presentar la iniciativa, alguns dels propietaris de les finques afectades pel procés d'expropiació van protestar amb grans crits, ja que en alguna de les finques s'hi havien iniciat reformes. En total han estat dos els casos que finalment l'Ajuntament ha exclòs del programa perquè, segons es va informar en la comissió de Govern, «s'ha pogut comprovar que, amb anterioritat a la redacció del document ja s'havien iniciat els tràmits de rehabilitació».